Masomlejnek - Šelma - úvodka

Masomlejnek – Šelma – monstrózní klika

24. 10. 2024
 

Přátelé, tři měsíce zpět se česká armáda žebráků vydala za hranice Sluneční soustavy dobývat nový svět. Planetu tak nebezpečnou, že bez pořádného kvéru si ani pomalu nedojdete na záchod. Honza Slívka nasadil fakt vražedné tempo a díky bohu za to. Na další z jistě mnoha patálií Kazimíra Nezbedy a jeho bandy tak nemusíme čekat dlouho. Jen nevím, jestli autor svého hlavního hrdinu až trochu moc nešikanuje. Nejenže mu do vínku dal chatrnou tělesnou schránku, odpor k řádům a nezdravě prořízlou pusu, ale pokaždé jej před čtenářem zanechá na prahu smrti. Ještě že druhý díl Masomlejnku s podtitulem Šelma tak trochu obrací karty.

Autor:
Autor obálky:
Ilustrace:
Vydavatel:
Edice:
Redakce:
Sazba:
Žánr:
Počet stran:
Tisk:
Vazba:
Rozměry:
Rok a měsíc vydání:
ISBN:
Vydání:
E-kniha:

Honza Slívka
Jiří Arbe Miňovský
Jiří Arbe Miňovský
Epocha
Fantastická Epocha
Eva Brucknerová
Jaroslav Uhlíř
Fantasy, Sci-fi
544
černobílý
brožovaná
110 × 180 mm
říjen 2024
978-80-278-0208-1
první
ano

Zdroj: Epocha

Kdo má přátele, nepotřebuje nepřátele

Ze začátku si dovolím rychlou rekapitulaci toho, v jak velkých sračkách autor své milované družstvo B zanechal. A jen tak mimochodem, snad nečekáte slušnou recenzi. Tentokrát se s tím vážně nehodlám babrat a napíšu to tak, jak mi zobák narost. Takže k věci. Lidstvo soupeří o dobývání vesmíru a česká armáda zelených mozků na novou planetu vyráží s nářadím jako ze středověku. Jak jinak. Když už si hlavouni mysleli, že se zbaví podřadné čety sto čtyřicet osm, tedy družstva B, vysláním na sebevražednou misi, k jejich nemilému překvapení všichni naklusali zpět jako ten otravný človíček, kterého vyprovodíte dveřmi a on se vrátí oknem. Každý někoho takového známe. Aby toho nebylo málo, dobývání ostrova Havel se i nadále neobejde bez komplikací. Luzná totiž v prvním díle odhalila jen titěrný zlomek toho, co všechno za ohavnosti proti přírodě ještě skrývá za hávem hustého porostu. 

Kazi v čele s vyhublým chytrákem a lesbickou amazonskou královnou berou příležitost za pačesy a vrhají se do akce. Masomlejnek – Šelma se jakožto druhý díl nezaobírá detaily ani nic nevysvětluje. Jednoduše počítá, že tím už jste si prošli v první knize. POZOR! Přijde malý spoiler, ale já si ho fakt nemůžu odpustit, protože z něj mám mega radost! Náš malý kluk konečně nezůstane pouze u zběsilého honění pod rouškou tmy a sám zasune! Já být prezidentem, vyhlásím na ten den snad státní svátek.

Teď zase chvíli seriózně. Masomlejnek – Šelma je kniha plná zvratů a především velkých změn nejen v panictví hlavní postavy nebo přívalu ještě větších jatek než minule. Druhý díl má zkrátka všeho na sto dvacet procent. Více akce, více erotiky a více drsnějšího sexu, více zrůdností na nepřátelské straně, více emocí, více vtipu i více nekorektních poznámek. Jestli jste první Masomlejnek žrali, u pokračování doslova potečete blahem.

Blbej jak dlabaný necky

Ono je pro recenzenta tuze jednoduché napsat, že další kniha má všeho víc, a proto si ji zákonitě musíte přečíst. Jeden spoiler mám za sebou a dalším se chci rozhodně vyhnout. Jenže, ono bruslit na hraně už tak tenkého ledu není sranda, takže pojďme mluvit v hádankách. Má to sice nezvykle protáhlou, ale kravskou hlavu, želví krunýř a kopyta se třemi pařáty pro vyrovnávání rovnováhy. Nebo tenhle je taky dobrej. Má to čtyři nohy, kostěný krunýř, krátký zobák, váží to minimálně čtyři tuny a na konci svalnatého ocasu je těžká kostěná koule. Co je to? Ne, žádný pásovec na steroidech, nýbrž jedna z mnoha potvor Luzné. Honza Slívka opět ukázal, že výplodům jeho šílené mysli ještě není ani zdaleka konec a zvládne mnohem víc. Jen počkejte až na řadu přijde třeba takové Údolí smrti nebo houf agresivních gremlinů. 

Zdroj: Epocha

Abyste si lépe představili, co si pro vás kousek Masomlejnek – Šelma vůbec připravil, spojte dohromady jednu bitku za druhou s pořádnými potoky krve a hromadami masa, mezery vyplňte proměnou hlavního hrdiny, že by se za ni ani Kafka nemusel stydět, a ve zbývajícím volném čase zajděte do sprch na pořádné nejen lesbické ero hrátky. Takhle to až zní, jako by Kazi mezi přestávkami v brutálním masakrování místní flóry i fauny jenom proháněl vlastního pelikána, jenže ono to tak vlastně je. Nač to tajit. Recenze jsou o upřímnosti, no ne?

Pro mě, jakožto nulového odpůrce násilí a erotiky ruku v ruce jednoho uceleného díla, je Masomlejnek příjemnou sérií, u níž vůbec nemusím přemýšlet. Jen se nechám strhnout tou silnou vlnou šílenství a setsakramentsky si to užívám. Dokážu však na druhou stranu pochopit, že taková brutalita za doprovodu celkem detailního popisu ženských genitálií a toho, co vše se s nimi dá dělat, nemusí být zkrátka pro každého. Myslím, že už první Masomlejnek nastavil čtenářskou laťku tak, abyste sami poznali, zda se vám do vkusu trefí, či nikoliv. Pokračování na to jde stejným přístupem, jen přidává na intenzitě, až se popravdě bojím, kam až to zajde příště. To už moje křehké srdíčko zákonitě nedá. Kdyby náhodou, víte, kdo mě má na svědomí a kam zaslat účet za pohřební výlohy. 

Závěrem, Masomlejnek – Šelma je skvělým pokračováním, které zachovává dějovou posloupnost a navazuje přesně tam, kde první díl skončil. Je o to lepší, protože na ničem nešetří, právě naopak. Děj se stává zapeklitější, nekorektní humor nebere konce a já si zbylého půl bodu nechávám případně v záloze. Pokud autor bude takhle i nadále pokračovat, příště tam ten plný počet určitě padne. Očekávání jsou veliká, takže žádný stres. Zároveň s tím doufám, že až Kazi odejde do vojenského důchodu nebo skončí v žaludku nějakého masožravce, kdo ví, přicupitá Samuel a ztropí ve Varech taky pořádné tóčo. Nezapomínám na tebe a nakladatelství Epocha snad také ne. Zdravíme do redakce. Mrk.

Masomlejnek – Šelma je výtečným pokračováním plným akce, temného humoru a nekompromisních scén, které ještě více eskalují. Autor neztrácí dech, naopak vše posouvá o úroveň výš. Opět tak prokazuje svou originalitu a odvahu překračovat hranice. Kniha je plná zvratů a nekorektních momentů, které pobaví i šokují. Pro fanoušky prvního dílu je to téměř povinná četba, kterou si užijí do poslední krvavé kapky. Citlivější čtenáři by se však měli mít na pozoru. Vstup jen na vlastní nebezpečí.

Klady
  • nekorektní humor
  • rozvinutí postav a jejich dynamiky
  • intenzivní akce s ještě většími zvraty
  • kreativní a neobvyklý svět
  • kniha udržuje napětí
  • čtivý spisovatelský um
Zápory
  • přehršel násilí a erotiky se netrefí do vkusu všem
Infobox
0.0

Doporučujeme

Styl vyprávění

Vtažení do děje

Příběh

Postavy

Napětí

Humor

Nikola Mrázová Erlebachová

Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.