Heads Will Roll Reforged - úvod

Heads Will Roll: Reforged – z pěšáka věhlasným rytířem

26. 10. 2024
 

Heads Will Roll: Reforged je hardcore survival RPG i vizuální román v jednom, vytvořené vývojáři z 1917 Studios. Ti už mají za sebou jednu hru s názvem Heads Will Roll: Downfall, která je na Steamu dostupná zcela zdarma. Tento titul vás jistě zaujme svým pestrým světem, zábavnou hratelností a neotřelým příběhem. Odehrává se totiž na bouřlivém pozadí stoleté války. Hráči se zde ujímají života naprosto obyčejného středověkého vojáka, který se snaží vydobýt si své jméno nejen uprostřed náročných bitev, ale i na dvoře plném intrik. Heads Will Roll: Reforged si se svým nelineárním vyprávěním, složitou mechanikou a bohatě navrženým světem klade za cíl poskytnout poutavý herní zážitek. Můžete se také těšit na vytváření nejrůznějších vztahů, které mohou změnit průběh vaší cesty. V této recenzi se tak spolu podíváme na všechny důležité aspekty hry, od příběhu až po jeho vizuální zpracování.

Staňte se věhlasným rytířem

Příběh Heads Will Roll: Reforged je jedním z nejzajímavějších aspektů této hry. Celé vyprávění je nasáklé historickým dramatem, které v sobě navíc mísí hráčské volby s vývojem postavy. Hráč začíná jako obyčejný pěšák, který se potýká s nejistotou a hrůzou válčení kolem. Vyprávění zve hráče, aby zažili nelítostné souboje mezi anglickými a francouzskými armádami, v nichž je jejich přežití prvořadé. Čím více dovedností a mazanosti rozvinete, tím je pravděpodobnější, že rychle postoupíte v žebříčku a možná se stanete věhlasným rytířem, nebo také shodou okolností zemřete v boji.

V průběhu hry se setkáváte s klíčovými postavami příběhu, od vojáků a princů až po několik vlivných ženských postav. Každá z těchto středověkých dam (Cecilie, Eva a další) má své vlastní pozadí, motivy a vazby. Tyto interakce navíc prohlubují hráčský zážitek, protože učiněná rozhodnutí mohou vést k potenciálním spojenectvím nebo nepřátelstvím. Stejně tak mohou vést i k romantickým zapletením, která do grandiózního konfliktu přidávají osobní vrstvu. Pokud máte rádi romantiku, a i něco ostřejšího, můžete si do hry stáhnout DLC s názvem Nudity DLC (18+), v němž objevíte dospělejší aktivity.

Survival s tahovým soubojem

Heads Will Roll: Reforged ve svém jádru obratně kombinuje mechaniku přežití s tahovým soubojovým systémem, díky kterému mohou hráči uvažovat kriticky během bitvy i mimo ni. Boj ve hře není jen o reflexech, ale využívá komplexní sadu parametrů, které zahrnují statistiky postavy, dovednosti zbraní, úroveň únavy, zranění a podmínky prostředí. Tento sofistikovaný systém znamená, že hráči musí neustále přizpůsobovat své strategie každému danému souboji.

Hra umožňuje rozsáhlé nakupování, rabování a sbírání předmětů. Titul obsahuje více než dvě stě různých předmětů, což vám umožňuje vybudovat si svůj celkem rozsáhlý arzenál ze sortimentu středověkých zbraní, různých typů brnění a spotřebního materiálu. Obzvláště působivá je také možnost, že můžete kombinovat kořist a spotřební materiál. Díky tomu vytváříte nejrůznější zdravotnické potřeby, střelivo i mnohem lepší vybavení. Recepty si buď můžete zakoupit, nebo máte možnost náhodně k sobě skládat věci a zkoušet, co z nich vytvoříte.

Ambice nebo láska

Vztahy ve hře hrají zásadní roli při utváření vyprávění. Hráči se mohou seznámit s několika ženskými postavami, z nichž každá ztělesňuje odlišnou osobnost a mají též různé preference. Tyto interakce mohou vést k romantickým aktivitám, které mají vlastní výzvy a odměny. Hra tak po vás bude chtít, abyste našli rovnováhu mezi svými ambicemi stát se rytířem a touhou získat srdce vaší dámy.

Vaše zacházení s těmito postavami se odráží v jejich reakcích a dynamice, která se odehrává v průběhu hry. V okamžiku se tak mohou ze spojenců stát nepřátelé a naopak. Tyto složité vztahy mezi postavami zajišťují znovuhratelnost hry, protože různé přístupy mohou vést k velmi odlišným výsledkům.

Kreslený život ve středověku

Vzhledem k vizuálnímu provedení Heads Will Roll: Reforged ukazuje podmanivý umělecký styl, který perfektně ztvárňuje atmosféru a život ve středověku. Hra nabízí různá prostředí, od obléhaných hradů až po rozlehlá válečná pole, která ukazují atmosféru dané doby. Návrhy postav jsou rozmanité a živé, s důrazem na detaily typů brnění, zbraní a celkovou vizuální kompozici. Grafická věrnost slouží k vylepšení dramatických bojových sekvencí, kde je každý úder, odražení a strategický tah vykreslen s pečlivostí, takže každá konfrontace zanechá v hráčích působivý dojem.

Soundtrack k Heads Will Roll: Reforged ladí s tématy hry a obsahuje orchestrální skladby, které evokují napětí a chaos na bojišti. Tento pohlcující zvukový design pěkně doplňuje hru a vylepšuje emocionální momenty. Hráči si tak lépe mohou vychutnat vzestupy a pády svého vojáka na vysněné cestě stát se uznávaným rytířem.

Heads Will Roll Reforged - všechny zranění
Heads Will Roll Reforged - můžete si prohlédnout nepřítele

Úrovně obtížnosti a různé konce

Hra vychází vstříc širokému spektru hráčů tím, že nabízí čtyři různé úrovně obtížnosti. Začátečníci se mohou rozhodnout pro jednodušší prostředí v obtížnosti Story. Ta vám totiž umožňuje prozkoumávání a zapojení se beze strachu z předčasné smrti do většiny soubojů. Veteráni tohoto žánru naopak jistě využijí, že se mohou postavit té nejtěžší výzvě v podobě obtížnosti Heads Will Roll, v níž k přežití potřebujete naprosto dokonalou strategii.

Pokud jde o konce, Heads Will Roll: Reforged se může pochlubit několika závěry, které jsou založené na volbách hráčů. To znamená, že dvě různá dohrání nepřinesou stejné výsledky. Dynamická povaha NPC a dějových událostí může ovlivnit na základě rozhodnutí hráče, kdo se stane spojencem, nebo nepřítelem, kdo bude žít, nebo zemře, a jak se bude váš příběh dál vyvíjet.

Parametry postavy

Vývoj postavy je jedním z pilířů hry. Jak hráči postupují, mohou se rozhodnout, jaké atributy svého vojáka vylepší. Můžete si vybrat mezi silou, obratností nebo bojovými dovednostmi beze zbraně a mnohými dalšími. Parametry postavy navíc zasahují i do vztahů, kde se šarm nebo důvtip mohou ukázat jako klíčové bojové schopnosti pro vítězství nad NPC nebo vám poslouží k odemknutí konkrétních cest v rámci příběhu.

Lehké srovnání s podobnými hrami

Co se týče podobných her, lze Heads Will Roll: Reforged přirovnat k titulům jako Kingdom Come: Deliverance, který se rovněž zaměřuje na historický realismus a volbu hráče, nebo Mount & Blade, známý svými středověkými bojovými a strategickými prvky v otevřeném světě. Kromě toho by tento titul mohl nadchnout i fanoušky Darkest Dungeon, kteří by mohli považovat tahové aspekty boje a přežití za přitažlivé. Titul totiž v sobě kombinuje náročnou hratelnost s hlubokými příběhovým vyprávěním.

„Heads Will Roll: Reforged je důkazem toho, jak moc může být bohaté vyprávění v RPG spojené s naprosto fascinujícími herními mechanismy, které kladou důraz na volbu hráče a jeho osobní rozvoj. 1917 Studios se svým pohlcujícím světem, komplexní dynamikou vztahů a bohatou škálou herních zážitků poskytuje hráčům dobrodružství, do kterého stojí se zakousnout a už se nepustit. Ať už chcete dominovat na bojišti, nebo raději toužíte získávat srdce vašich dam, nebo možná obojí, je tato hra k tomu ideální cestou, kterou musíte podniknout, protože opravdu stojí za to.

Klady
  • jedinečný umělecký styl a atmosféra
  • hra nabízí dynamické úrovně, které vyžadují vaše rychlé reflexy a strategické myšlení
  • hráči jistě ocení vtipné dialogy a postavy, které často poskytují zábavný komentář k chaosu, který se odehrává kolem
  • každá úroveň je kreativně navržena a nabízí jedinečné výzvy a prostředí, která brání monotónnosti
  • mnoho režimů obtížnosti + skryté sběratelské předměty
  • možnost romantických vztahů
Zápory
  • pro méně zkušené hráče mohou být některé obtížnosti frustrující
  • nemožnost upravit si vzhled postavy (vlasy, pohlaví, oči atd.)
Platforma PC
  • Datum vydání 04.10.2023
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Audio

    Příběh

    Hratelnost

    Znovuhratelnost

    Obtížnost

    Petra Svobodová

    Ke hraní se dostala jako malá, když s tatínkem hráli na TV konzoli Maria a tanky. Na střední začala hrát s nejlepší kamarádkou wowko a už u hraní zůstala. Nejoblíbenější herní sérií je Dragon Age (dohraná snad milionkrát). Převážně hraje hororovky a příběhové hry. Ráda si přečte dobrou knihu, sleduje horory a miluje kávu.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.