Podhoubí - desková hra

Podhoubí – strategický koloběh života hub

18. 10. 2024
 

Na podzim se příroda zbarvuje do teplých odstínů žluté, oranžové a červené. Země v lesích je vlhká od ranní rosy a v chladném vzduchu se šíří vůně hub a mechu. Pojďme se ale přesunout od oblíbeného sbírání hub do tepla domova a vyzkoušet si být samotnými houbami. V deskové hře Podhoubí (Mycelia) máte k dispozici jednu mateřskou houbu, jejímž cílem je rozmnožovat se pomocí výtrusů, vytvářet jednotlivé hyfy, spřádat je do celé podhoubní sítě a následně z ní formovat nové plodnice. Půda ale není k dispozici jen vám, budete muset soupeřit o cenné živiny a minerály s dalšími houbami. Deskovku si v češtině můžete zahrát díky vydavatelství Tlama Games. Je určená pro jednoho až čtyři hráče od deseti let a jedna hra vám zabere až 90 minut, nicméně může být i podstatně kratší.

Šest různých akcí

Tématem Podhoubí je tedy koloběh života houby. Hlavními mechanismy jsou umisťování destiček, ovládání souvislého území a s tím spojená určitá správa zdrojů. Na začátku si zvolíte svou barvu, dostanete podložky hráčů s figurkami plodnic, žeton mateřské houby, kostičky výtrusů a první karty hub. Uprostřed stolu se z dvanácti trojúhelníkových, různobarevných destiček sestaví počáteční herní pole, na které hráči umístí své mateřské houby, a hra může začít.

Hráč na tahu může vykonat dvě z šesti dostupných akcí s tím, že žádnou z nich nesmí opakovat. První možností je vysemenit se. To znamená zvolit si některou ze svých dostupných hub, hodit kostkou, která simuluje vítr, a podle padlého symbolu se určí směr, kterým se rozmístí daný počet výtrusů, které každá houba má. Výtrusy symbolizují herní měnu potřebnou pro růst nových plodnic, což je jedna z dalších akcí k provedení – tedy vyložení karty z ruky na hráčskou destičku a umístění nové houby na některé z polí, na kterých se použily výtrusy k zaplacení. Provést také můžete dobrání nových karet.

Herní deska je modulární, lze tedy vzít nový díl a přiložit jej k aktuálnímu plánu. Předposlední možnou volbou je pohyb mateřské houby a poslední pak rozklad. Ten zakončuje životní cyklus houby, jejíž plodnici z mapy odstraníte a její kartičku zasunete pod hráčskou destičku. Ta vám tak přinese nějaký bonus nebo akci navíc a zároveň uvolní místo pro novou kartu houby.

Podhoubí - hráčské desky

Konkurenční prostředí

Trojúhelníkové destičky mají v Podhoubí pět různých barev, čtyři z nich představují konkrétní typ živiny/terénu a pátá zastává funkci žolíku. Každá karta houby obsahuje barevnou kombinaci výtrusů, kterou je potřeba před jejím vyložením zaplatit (tam, kam výtrus dopadne, takovou barvu má). Některým bude stačit jeden konkrétní výtrus, jiným klidně pět. Podle této náročnosti se pak na konci hry za vyložené karty dostává různý počet bodů – kdo má bodů nejvíce, vyhrál.

Je tu ale jeden háček – výtrusy k zaplacení nemohou být ledabyle rozházeny po herním plánu. Všechny, které chcete použít, musí být v rámci jedné propojené podhoubní sítě. To znamená, že musíte mít pod kontrolou všechny potřebné sousedící destičky, tedy mít na nich svou matku, plodnice nebo aspoň své vlastní výtrusy. Řada destiček nesmí být přerušena prázdným místem nebo soupeřovou houbou.

A tímto se dostáváme ke strategické a konfliktní/interakční stránce hry. V případě, že se někam pohnu svou mateřskou houbou, všechny výtrusy na dané destičce jsou teď moje a mohu je využít k placení. Je jedno, čí byly původně. Stejně tak, pokud na některé z destiček umístím novou plodnici, okamžitě si všechny spory přivlastním. Zároveň tak mohu někomu přerušit jeho myceliovou síť, případně má mateřská houba může cizí plodnici zablokovat. To znamená, že se nemůže vysemenit ani rozložit.

Konec hry Podhoubí totiž nastává tehdy, když pod všemi pěti herními deskami někdo umístí rozloženou houbu. Aby se jakákoliv houba kromě mateřské mohla rozložit, musí se dvakrát vysemenit, víckrát to pak ani nejde. Mohu tak do jisté míry ovlivnit, jak dlouho hra potrvá. Lze totiž volně rozkládat houby na jiných deskách, sbírat si různá vylepšení a efekty a poslední ukončující houbu si šetřit. Nicméně ten, kdo hru ukončí, získá dodatečné body navíc. Takže nelze úplně dlouho otálet, aby vás někdo nepředběhl.

Kam vás vítr zavane

Podhoubí je tak o strategickém a taktickém plánování při ovládání území. Kam vítr zanese výtrusy, je sice zcela náhodné, ale i tak tomu lze jít lehce naproti zvolením vhodnějšího místa pro plodnici, dostavením mapy nebo vyčkáním. Vždy jsou přítomny tři směry, kterými se spory mohou roznést. Může se tak stát, že je přihrajete soupeři, anebo dokonce vyletí mimo mapu a zcela o ně přijdete. Zbytek už je o vašich schopnostech.

Budete si budovat síť na svém písečku, nebo budete agresivně nabourávat a krást zdroje ostatním? Tady pak záleží na tom, při kolika hráčích hrajete. Ve dvou to může být o dost mírumilovnější, při více hráčích si navzájem okamžitě konkurujete a překážíte. Tím také na mapě může vzniknout docela chaos. Každý má svou barvu plodnic a výtrusů, ale okrádáním a pohyby se může ztratit jednoduše přehled.

Je také třeba uvažovat nad akcemi dopředu, aby se vám nestalo, že už chcete třeba jen vysemeňovat, ale provést stejnou akci za sebou není povoleno, a tak se trochu zaseknete. Stejně tak se může stát, že všechny pole s výtrusy už máte plodnicemi obsazené a nemůžete tak přidat novou. Je třeba i expandovat. Největší výzvou ale je mít dostatek potřebných výtrusů pro nové plodnice – zde je extrémně silnou deskou žolík.

Atmosféra podzimu

Ke konci je třeba se ještě zastavit nad ilustracemi a celkovou kvalitou zpracování. Samotná krabice je velmi pevná a její pomalování vás nenechá na pochybách o houbovém tématu deskové hry, které vůbec není nějak časté. Dokonce najdeme ilustrace jednotlivých druhů i na vnitřní straně víka. Ve stylu atlasu hub jsou ztvárnění jednotliví zástupci houbí říše na všech kartách. Najdeme tu krásný obrázek, jejich české a latinské jméno, a kdyby vás zajímaly i nějaké ty edukační informace navíc, najdete je v manuálu.

Vnitřek krabice je zaplněn téměř dokonalým plastovým insertem potaženým semišem, kde skoro každý jednotlivý komponent má své praktické padnoucí místo, a příprava nové partie je pak velmi rychlá. Herní desky jsou pevné a silné, dřevěné komponenty kvalitní. Barevné teplé odstíny skvěle zapadají do období podzimu. Pokud jej máte rádi, určitě mrkněte i na deskovou hru Listí.

Desková hra Podhoubí je strategickým titulem, ve kterém si v konkurenčním prostředí budujete své houbí království a poznáváte celý cyklus života a smrti. Díky modulárnímu hernímu plánu a určitému prvku náhody v podobě hodu kostkami nebude žádná hra zcela stejná. Pravidla jsou jednoduchá a každý hráč má případně k dispozici nápovědní kartu. Všichni se střídají v provádění dvou akcí ze šesti, dokud nenastane konec hry. Tím, že se bojuje o stejný prostor, karty a navzájem si kradete zdroje v podobě výtrusů, máte šanci dát naplno průchod své strategii a taktice. Kdo bude mít na konci nejvíce bodů?

Klady
  • jednoduchá pravidla
  • modulární herní plán
  • insert
Zápory
  • chaos na herním plánu
Infobox
  • Autoir J.J. Neville
  • Vydavatel Split Stone Games
  • Distributor Tlama Games
0.0

Doporučujeme

Vizuál

Zpracování

Interakce

Znovuhratelnost

Téma

Taktika

Marcela Grázová

Její první herní zkušeností byl pravděpodobně Tetris, avšak v dětství milovala strategické hry a online FPS, či MMO. Nyní už hraje jen singleplayer a díky recenzím objevila široké spektrum zábavných indie her, nad kterými dříve spíše ohrnovala nos. Vystudovaný farmaceut, milovník fantasy & sci-fi knížek a seriálů, náruživý cestovatel a motorkář.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.