Hearts of Iron IV

Paradox Interactive přehodnocuje u Hearts of Iron IV svou strategiii 

12. 10. 2024
Zdroj náhledu: igdb.com

Švédská společnost Paradox Interactive na svou širokou paletu strategických her přilákala během let širokou komunitu hráčů. Jeden z nejpopulárnějších titulů, Hearts of Iron IV, který hráče zavede do období druhé světové války, však nemá za sebou úplně nejlepší rok. Paradox Interactive udržuje své hry při životě (a zároveň vydělává) pomocí datadisků a rozšíření, avšak to poslední, Country Pack - Hearts of Iron IV: Trial of Allegiance, bylo po vydání přijato komunitou extrémně negativně. Doteď má Steamu pouze 30 % celkových kladných hodnocení a vývojáři byli nuceni na negativní ohlasy reagovat. Menší hokus pokus s placeným komunitním obsahem ve formě Hearts of Iron IV: Content Creator Pack - Soviet Union 2D Art také nesklidil nadšení. Naopak byl téměř okamžitě vydán na workshopu mod, který zdarma poskytuje podobný obsah na stejné kvalitativní úrovni, se zcela očividným záměrem vrazit vývojářům políček. Au!

Po této nemilé eskapádě zavládlo prakticky rádiové ticho. Dalo se sice na vědomí, že tento rok vyjde ještě jedno rozšíření, ale vývojáři si tentokrát dali na čas s vypuštěním jakýchkoliv konkrétnějších informací o tom, co se chystá. Až nyní, na začátku října, byl odhalen nadcházející obsah, který slibuje nové herní mechaniky a zaplnění mezer, které jsou v Hearts of Iron IV prakticky od jeho vydání.

14. listopadu 2024 nás čeká Expansion - Hearts of Iron IV: Götterdämmerung. Německo a Maďarsko dostanou přepracovaný focus tree, zatímco Rakousko, Belgie a koloniální Kongo konečně opustí řady generických státečků. Všechny státy se pak mohou těšit na zvláštní projekty jako např. jaderné zbraně, které by měly přestat být pouze jen glorifikované prskavky blokující jeden z vašich výzkumných slotů na několik let. V prvním kvartálu příštího roku pak vyjde Country Pack, zaměřený na Indii, Írán, Irák a Afghánistán, další slepé místo, které čekalo na vyplnění. A v třetím kvartálu bude přidán Unit Pack s prototypovými vozidly.

Paradox Interactive se tentokrát držel zpátky a vypadá to, že vývojáři dobře vědí, že si musí dát opravdu záležet. Nejen kvůli pošramocené reputaci, ale také jelikož po obsahu, který byl do nadcházejícího rozšíření slíbený, volali hráči již několik let. Ohlasy jsou prozatím na komunitních fórech vesměs pozitivní, tudíž nezbývá než doufat, že se jim povede alespoň podobný úspěch jako v případě sesterské strategie Crusader Kings III, jejíž poslední rozšíření Crusader Kings III: Roads to Power někteří považují za to nejlepší, co kdy Paradox Interactive do jakékoliv hry za poslední dekádu vydal. Kéž by tomu tak bylo vždy, co?

Tomáš Pilbauer

Též známý jako Krteček. Čistokrevný PC hráč, který po setkání s Operací Flashpoint strávil dalších 20 let zabořený ve válečných simulátorech a strategiích. Milovník komplexních komunitních modifikací, lukostřelby a pejsků. Číst ho ale doma pořádně nenaučili.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.