Dragon Age: Císařství masek

26. 10. 2024
 

Spisovatel a scenárista světa Dragon Age David Gaider dal ruce pryč a spisovatel Patrick Weekes přišel už se čtvrtým románem z oblíbeného herního univerza od Bioware, nyní s názvem Dragon Age: Císařství masek (v originále Dragon Age: The Masked Empire). Mimochodem ano, dnešní autor je hlavní scenárista hry Dragon Age: Inquisition. To je vlastně jedna z těch zajímavých záležitostí, protože dnešní počin se odehrává souběžně s událostmi Dragon Age: Inquisition, přičemž se zaměřuje na politiku, intriky a mocenské boje v Orlais – jednom z nejmocnějších a nejbohatších království světa Thedas. Tématem knihy je konflikt mezi orlesianskými šlechtici a napětí mezi elfy a jejich lidskými pány.

Hlavní postavou knihy je Celene, císařovna Orlais, která je známá svým diplomatickým přístupem a snahou o modernizaci říše. Celene vládne prostřednictvím složitých politických manévrů a jemných intrik, typických pro orlesianskou aristokracii. Tato „hra masek“, kde každý šlechtic nosí masku nejen jako součást společenské etikety, ale také jako symbol skrytých úmyslů a tajemství, hraje v knize zásadní roli. Císařovna se snaží udržet svou moc a vyrovnat se s hrozbou povstání vedeného jejím bratrancem Gaspardem, který si nárokuje trůn a je odhodlán ji svrhnout, aby obnovil starou, militarističtější podobu Orlais.

Gaspard jako rival Celene představuje postavu, která není zcela jednoznačně zlou. Je to válečný hrdina, který věří, že Orlais potřebuje silného vůdce, a považuje diplomatickou politiku Celene za slabost. Jeho motivace a chladná logika mu dávají charakter, který je na první pohled pochopitelný, ale zároveň vede k dramatickým střetům mezi oběma stranami.

Zdroj: Fantom Print

Do tohoto politického boje se přidává také elfí diplomatka Briala, která má s Celene dlouholetý nejen politický, ale i osobní vztah. Briala je inteligentní a schopná, avšak její loajalita je rozdělena mezi lásku k Celene a touhu po svobodě svého lidu – elfů, kteří jsou v Orlais stále utlačováni a žijí v chudinských čtvrtích, výlukách. Briala se stává klíčovou postavou v boji za práva elfů a představuje hlas utlačované menšiny, která touží po spravedlnosti a lepších podmínkách.

Právě střet ideologií a charakterů mezi Celene, Brialou a Gaspardem, kde je otázka většího dobra, lásky, poslání a přesvědčení vnitřní motivace v neustálém konfliktu, dává knize neuvěřitelné kouzlo. Celene a Gaspard bojují o moc a kontrolu nad Orlais, zatímco Briala manévruje mezi oběma stranami, snažíc se dosáhnout svobody pro elfy. Tato dynamika vytváří spletitou síť politických a osobních intrik, která žene příběh vpřed. Dragon Age: Císařství masek tak krásně prozkoumává téma privilegia, moci a zodpovědnosti. Orlesianská šlechta je vykreslena jako elita, která se oddává dekadenci a intrikám, zatímco většina obyvatelstva trpí pod jejich nadvládou. Ostatně když nemám co jíst, k čemu by mi bylo znát hru masek?

Jde vidět, že se změnil autor. Patrick Weekes přináší příběh plný napětí a dramatických zvratů, který je silně zakořeněn v politice a mocenských hrách. Jeho styl psaní je naprosto odlišný od Davida Gaidera, který spíše tlačí na akci. Patrick Weekes sice akci psát umí, ale právě vnitřní charakteristiky a politikaření mu jdou lépe. Jde to krásně vidět u vývoje postav, především při rozboru vztahů mezi Celene a Brialou. Dragon Age: Císařství masek je fascinujícím příběhem o moci, lásce, zradě a revoluci. Prakticky Hra o trůny, v jedné knize, ve světě Dragon Age. Co si o tom myslíte vy?

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.