Dragon Age: Volání - cover

Dragon Age: Volání

16. 10. 2024
Zdroj náhledu: Fantom Print

Jak tomu tak bývá, když už jsme začali informovat o nějaké té knižní sérii, budeme v tom pokračovat i v případě Dragon Age. Druhým románem, který vycházel, byl Dragon Age: Volání (v originále Dragon Age: The Calling). Autorem je opět známý David Gaider, který je tvůrce příběhu všech her Dragon Age. Nutno podotknout, že Volání přímo navazuje na knihu Dragon Age: Ukradený trůn a stále se odehrává v království Ferelden. Tentokrát se ale zaměřuje na jinou skupinu hrdinů a prozkoumává hlubší aspekty světa, zejména ve vztahu k Šedým strážcům, elitnímu řádu bojovníků, kteří zasvětili svůj život boji proti Nákaze.

Hlavním hrdinou knihy je nyní Duncan, mladý zloděj a talentovaný bojovník, který se postupně stává jedním z nejvýznamnějších členů Šedých strážců. Duncan se poprvé objevil v Dragon Age: Origins, ale v této knize čtenáři mají možnost blíže poznat jeho minulost a vývoj z mladíka s temnou minulostí až po hrdinu, kterým se stane ve hrách. Kniha přibližuje, jak se Duncan setkává s Šedými strážci, jak se k nim přidá a jak se vypracoval z floutka až k legendě. 

Další klíčovou postavou je král Maric, známý z prvního románu. Tentokrát se k němu vracíme o několik let později, kdy se jako zkušený vládce Fereldenu znovu setkává se Šedými strážci. Maricova loajalita vůči řádu a jeho vlastní vnitřní boj s tím, co znamená být králem, jsou důležitými tématy příběhu. Šedí strážci přicházejí za Maricem s žádostí o pomoc při řešení hrozby Nákazy a v Hlubokých cestách se vydávají na nebezpečnou výpravu, která hrozí zničením jejich světa. Perfektně je zde pracováno se samotným Maricem i směrem k tomu, jak vlastně schopně neschopným vládcem je a že kolem něj je důležitý spíše jeho mýtus než cokoliv jiného. 

Zdroj: Fantom Print

Jedním z hlavních motivů knihy je povaha Nákazy a její vliv na svět. Zplozenci jsou představováni nejen jako monstra, ale také jako síla, která má vlastní historii a motivace, což přidává hloubku jejich charakterizaci. Příběh také zkoumá, co to znamená být Šedým strážcem, včetně těžkého břemene, které s sebou nese Volání – okamžik, kdy každý Šedý strážce musí čelit Nákaze a vstoupit do podzemí, odkud není návratu.

Kniha je navíc silně zaměřena na téma oběti a loajality. Postavy, zejména Duncan a Maric, jsou postaveny před morální dilemata, která testují jejich schopnost obětovat se pro větší dobro. Vztahy mezi postavami jsou propracované a emocionálně nabité, ať už jde o spojenectví, přátelství, nebo konflikty. Gaider zde opět dokazuje své schopnosti v psaní komplikovaných charakterů, které čelí těžkým rozhodnutím. Dragon Age: Volání také perfektně predikuje příběh Dragon Age: Awakening, což si přiznejme, že už jen kvůli Architektovi bylo třeba.

Gaiderův styl ve Volání je opět plynulý a čtivý, s důrazem na popisy temného a nehostinného světa Fereldenu. Čtenáři, kteří jsou obeznámeni s videohrami, ocení hlubší vhled do světa a událostí, které formují děj her, ale i pro nové čtenáře bude kniha přístupná díky jasné a srozumitelné naraci. Kniha obsahuje také akční scény, které jsou dramatické a napínavé, ale neztrácí se v nich lidský prvek – každé rozhodnutí a každá bitva mají emocionální dopad na postavy. Nutno zde však podotknout, že oproti prvnímu dílu, Dragon Age: Ukradený trůn, zde Gaider chce toto univerzum spíše otevírat vůči Šedým strážcům, a tak pokud chcete poznat více historie Thedasu, jako tomu bylo v případě první dílu, můžete být lehce zklamáni.

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.