Offroad Mechanic Simulator – servisák teréňáků

13. 10. 2024
Zdroj náhledu: IGDB

Po nějakém čase jsem měl tu čest si vyzkoušet další tzv. opravárenský simulátor, v němž není vaším úkolem nic jiného než opravovat věci různého druhu. Na našem webu už jsme za naši činnosti recenzovali velké množství těchto typů simulátorů. Ať už šlo o takové klasiky, jakým byl například legendární Car Mechanic Simulator 2021 nebo Motorcycle Mechanic Simulator 2021, tak i různé netradiční typu Space Mechanic Simulator či Rover Mechanic Simulator. Dnes se podíváme na další, a to konkrétně na Offroad Mechanic Simulator od studia Image Power a vydavatele PlayWay. Jak se tento kousek povedl a zdali se může alespoň v něčem vyrovnat povedené konkurenci, vám ukáží dnešní dojmy. 

Široké možnosti oprav a vylepšování

Název hry dá asi velmi jasně najevo, jaké typy dopravních prostředků dostaneme na parádu tentokrát. Nebudou to rozhodně žádné sporťáky ani osobáky, nýbrž terénní offroadová auta, která se hodí především do kopců a terénu, jenž je klasickým autům zakázán. Musím hned na úvod vývojáře z Image Power pochválit za to, že si dali co do možnosti oprav, vylepšování a různých činností, co můžete ve hře dělat, opravdu záležet. Měnit budete na vozech opravdu vše, od úplně běžných komponent, jako jsou pneumatiky či brzdy, až po takové drobné detaily, jako je přední a zadní odpružení či různé stabilizátory. Tvůrci si s jednotlivými elementy vozů opravdu vyhráli a celkem ve hře najdete přes dvacet oblastí, které budete moci na většině offroadových aut vylepšovat a různě vyhrávat. Ať už jde o výkonnostní stránku, tak i tu estetickou. 

Na to navazují různé typy práce, resp. zakázek od budoucích zákazníků. Zatímco jeden teréňák budete ve své garáži pouze zbavovat špíny za pomocí vysokotlakého čističe, další bude nutné přemalovat a dát mu nový život. No a pak tu jsou ty nejrozsáhlejší a nejnáročnější, při nichž se vám dostane poškozeného teréňáku, jejž bude nutné kompletně svléct, rozdělat skoro do posledního šroubu, nakoupit nové díly a znova správně složit. Právě tato činnost se mi ve hře Offroad Mechanic Simulator líbila nejvíce. Škoda jen, že nákup součástek a přijímání zakázek funguje zase jen za pomoci počítače, kde vyřídíte vše, co potřebujete, a není zde implementováno nic ve stylu, že byste pro součástky museli někam zajet a že by se reální klienti dostavili přímo k vám. O této možnosti budu muset bohužel snít i nadále, i když bych si podobný typ simulátoru velice rád zahrál.

Smíšené dojmy si nicméně nesu také z hlediska hratelnosti. Je rozhodně škoda, že zde nenajdete žádné běžné servisní nástroje, jako je šroubovák či klíč. Veškerá vaše interakce totiž bude většinou probíhat jen za pomoci zběsilého klikání myší, což je něco, co se mi nejen na hře Offroad Mechanic Simulator moc nelíbí. Já osobně bych raději uvítal, kdyby hráč měl ke své práci k dispozici i nějaké ty nástroje, jako tomu bylo například u Space Mechanic Simulatoru. Dodávalo by to na autentičnosti a mnohem více bych se cítil jako pravý servisák. Na druhou stranu však musím zmínit, že i přes tento škraloup jsou opravování a servis vozů docela zábavné, a to především díky výše zmíněným širokým možnostem, které vám hra nabízí.

Zdroj: Image Power

Dojde i na testování opravených offroaďáků

Offroad Mechanic Simulator nicméně není jen o pouhém servisování vozidel. Důležitým prvkem ve hře je i testování aut na předem daných překážkových drahách, které má za cíl jednoduše vyzkoušet výkonnost a správnou funkčnost nových dílů či správnost sestavení. A to není všechno. Možnost testování taktéž dokážete ocenit v ten moment, kdy nebudete schopni sami odhalit poruchu. Překážkové dráhy se tak časem stanou vaším nutným a dá se říci i nepostradatelným pomocníkem především při rozsáhlejších opravách. 

Co se týče jízdního modelu, jde vidět, že i když se testování vozidel snažili tvůrci zakomponovat do hry Offroad Mechanic Simulator jako jednu z hlavních a důležitých činností, nedostalo se fyzikální stránce tolik péče. Řízení a chování aut sice zohledňuje to, jestli projíždíte blátivým mokrým povrchem, nebo se nacházíte na suchu, avšak vesměs se jedná spíše o takovou arkádu bez nějakých přehnaně realistických prvků. Dobrou zprávou však je implementace přepínání mezi různými náhony kol či zapnutí a vypnutí diferenciálu. Budete mít tak možnost vyzkoušet vyleštěné offroaďáky s různými možnostmi nastavení.

Vizuální stránka nenadchne, ale ani neurazí

Cena 19,99 euro. Přesně na tolik vás bez akce vyjde Offroad Mechanic Simulator. Nejde o nikterak drahý kousek, který by vaši peněženku zruinoval, avšak už se pohybujeme na částce, za kterou by nějaká ta obstojná kvalita být mohla. Jak už jsem v úvodu řekl, na to, jaké možnosti vám titul nabízí ve smyslu oprav, se jedná o docela zajímavý kousek. Co se ale týče vizuální stránky, zde už bych rád viděl trošičku více detailů nežli jen další průměrný vizuální zážitek, který nikterak nevyčnívá z řad podobných simulátorů. Škoda, ovšem na stranu druhou titul alespoň běží docela bez problémů i na slabších sestavách, takže alespoň v tomto ohledu se jedná o malou cenu útěchy. Tím bych dnešní krátký pohled na hru Offroad Mechanic Simulator zakončil a vrhnul se na naše klasické závěrečné zhodnocení. 

Zdroj: Image Power

Offroad Mechanic Simulator je na svou cenu poměrně zajímavý simulátor, který svým zpracováním sází především na rozsáhle zpracované možnosti oprav a vylepšování terénních vozů. Pokud tedy patříte mezi milovníky offroadu, budete se zde cítit jako doma. Ve všem ostatním se však jedná pouze o průměrný zážitek, který od své konkurence nikterak nevyčnívá. I přesto ale můžeme tento kousek na nějaké to občasné upršené odpoledne rozhodně doporučit. 

Platforma PC
  • Datum vydání 24.07.2023
  • Stanislav Hřiba

    Hraní se věnuje asi 13 let. Jeho první hry byly Counter-Strike 1.6 a série Hitman. V současnosti hraje hlavně simulátory a závodní hry, ale neodolá občas taky nějaké střílečce nebo kvalitnímu RPG. Nemá rád strategie nebo kontroverzní hry s erotikou. Většinu času hraje na PC, občas zapne i nějakou exkluzivitu na Switchi. Přispíval by rád články a recenzemi právě se závodní či simulátorovou tematikou.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.