Pumpkin Jack – banner

Pumpkin Jack – jak dýně svět do temnoty uvrhla

26. 6. 2021
Zdroj náhledu: Headup

Hry s milou a až dětsky vyhlížející grafickou podobou jsou většinou ty, které nám dají nejvíce zabrat. Ne Dark Souls, ne Getting Over It ani Cuphead, nýbrž Spongebob, MediEvil či recenzovaný Pumpkin Jack jsou ti, kteří mohou za tolik našich ztracených nervů a možná až legendární větu: „Tohle že je dětská videohra?!“ Ne všechno, co na první pohled vypadá roztomile, musí být zákonitě pro mladší publikum, proto se nenechte oklamat vzhledem, protože se vám to nejen u videoher může krutě vymstít.

Pumpkin Jack je akční adventura, která má za úkol vás potrápit především při správném načasování vašich skoků spíše než při soubojích se silnými oponenty. Podoba jednotlivých úrovní je totiž nadesignovaná tak, abyste už hned zpočátku pocítili vysoko nastavenou obtížnost. Zkušenější pardálové tímto titulem projdou nejspíše bez větších problémů, ale věřte mi, že vám velmi rychle s každým dalším levelem bude nabíhat žilka na čele.

Zdroj: Headup

Bylo nebylo, Ďábel se tak nudil až…

Zápletka je vskutku až pohádková. Po lítých bojích a všech válkách konečně nastalo období míru a klidu, nevedou se žádné spory, království prosperují a všude vládne pohoda. Tuto idylku ovšem nesdílejí úplně všichni. Sám vládce pekla už se začal tak moc nudit, že se rozhodl pro nějaký ten špás. Na spokojené lidstvo pošle svou armádu nemrtvých bojovníků, kteří mají tuto nezajímavou dobu konečně trochu oživit. Lidé ovšem nejsou úplně bezmocní a na jejich stranu se postaví mocný čaroděj. Když lidé vyslali svého šampiona, udělá to samé král temnot a na scénu přichází Pumpkin Jack – vychytralá duše, která kdysi dokázala přechytračit samotného Ďábla, a to hned třikrát. Proto je zrovna on tím nejlepším kandidátem, který dostane za úkol čaroděje porazit a vysloužit si tak konečně vytouženou svobodu na onom světě.

Jack je duše známého lstivého podvodníčka zakletá do halloweenské vyřezané dýně s tělem hadrového strašáka z pole. Aby se nepokusil pekelného lorda už počtvrté obelhat, dohlíží na něj Ďáblův přisluhovač v podobě sovy. Protože by se lidé nemohli oživlé dýni rovnat, postaví se vám do cesty dokonce i samotní démoni, kteří by měli být na vaší straně. Jak se zdá, jejich mozky o velikosti zrnka prachu nedokáží rozpoznat, kdo je nepřítel a kdo spojenec, proto útočí na každého, kdo jim zkříží cestu. Naštěstí nejste na všechno úplně tak sám. Společnost vám dělá havran sedící na vaší zeleninové hlavě. Tentokrát nebudete vy ten hrdina, který zachrání svět, naopak se jako záporák musíte postarat o jeho zkázu.

Náročná jednohubka

Zlodušská výprava se odehrává na stylizovaném pozadí ponuré pohádkové krajiny, díky čemuž je z titulu ihned cítit ten správný feel halloweenu. Nečekejte tedy mnoho detailů, protože Pumpkin Jack na ně naschvál necílí, naopak se zaměřuje na vyniknutí různých animací a efektů. Každý ze šesti levelů představuje unikátní design, a i když se vám po chvíli budou jednotlivé úrovně zdát podobné, nepředstavuje to žádné velké minus. Jeden jediný vývojář hry, Nicolas Meyssonnier, odvedl vskutku skvělou práci a s nižším rozpočtem dokázal vdechnout život nejen irské legendě o Lakomém Jackovi, ale i nespočtu jejích dalších adaptací. S menší pomocí pár dalších lidí vytvořil krátkou, přesto skvělou hru, kterou sice projdete přibližně za pět hodin, ale dá vám zabrat.

Chybět rozhodně nemůžou kvílející duchové nad smrtelně toxickými  bažinami, havrani posedávající na seschlých stromech temného lesa a další děsivé příšery drápající se z hrobů na hřbitově. Trochu nezapadající do této tematiky je pak finální lokace ke konci hry, kterou vám nechci spoilerovat. Úrovně se tváří rozlehle, ale stejně vás lineárně vedou předem určenou a jedinou možnou cestou. Během pobíhání, zabíjení nepřátel, horlivého skákání a neustálého umírání sbíráte havraní lebky, které u obchodníka můžete směnit za stylové oblečky pro Jacka. 

Kromě toho najdete po cestě také několik kotlíků sloužících jako checkpointy, gramofony, pár logických miniher, při kterých si Jack utrhne hlavu, a cosi s názvem „hopsající šílenství,“ což jsou pasáže, při kterých například jedete v důlním vozíku a snažíte se vyhnout překážkám. Hádanky ani tyto šílené výzvy nejsou nijak složité a krásně ozvláštňují hru. Alespoň se to tedy dá říct ještě v její první polovině. Po dalším opakování už vás tyto minihry a jezdící challenge přestanou bavit, protože je to vše na jedno brdo a mnohdy u nich strávíte více času, než byste sami chtěli. Stačí jedna malá chybka a jedete od začátku celou trasu znovu. Přičtěte k tomu místy ne moc přívětivou práci kamery a máte zábavu na celé odpoledne.

Cool zbraně, které si nemáte jak pořádně užít

Na samotném konci každé úrovně si to s vámi rozdá boss a odměnou za jeho porážku se stane nová zbraň. Bossové jsou silní a hroziví, k jejich skolení však mnohdy potřebujete pouze chvilku poskakovat okolo, najít jejich slabinu a té nakonec náležitě využít, což je trochu škoda. Na druhou stranu jsou boss fighty vskutku propracované, s mnoha originálními útoky, a to se cení. U jedněch se ani nezapotíte, u druhých budete vzteky třískat do stolu.

Souboje sice nejsou to nejnáročnější, co vás zde čeká, ale nepodceňujte počty. Zprvu si budete muset vystačit pouze s lopatou, později se do vašeho arzenálu přidá kopí, meč, sekera, brokovnice a kosa. Každá zbraň ovlivňuje Jackovy pohyby, a proto si sami musíte vychytat, jaká zbraň je vhodná na jaký typ oponenta. Relativně široký výběr zbraní trochu kazí samotné souboje, ve kterých si je moc neužijete. Jack dokáže útočit na blízko pouze klasickým jednoduchým útokem, takže zapomeňte na nějaká drsná komba jako z DMC. Dále zvládne uskočit, ale místo toho, aby se Jack ráně jen vyhnul, odskočí docela daleko od nepřítele. Celé je to tedy jen o kombinaci seknutí, úskoků a občasných útoků na dálku vašeho kamarádského havrana.

Souboje by mohly představovat trochu větší výzvu, protože když si hlídáte životy a nenaběhnete buď do chumlu několika monster či nepřevrhnete lampu s olejem a tím nezpůsobíte rozsáhlý požár, nebudete mít problémy se s nepřáteli v pohodě vypořádat. Naopak já sama jsem umírala především kvůli pádům z platforem a také tomu, že jsem zběsile nabíhala do ohně, což určitě nedoporučuji.

Skvělý soundtrack a pár záporů

Celé dobrodružství podtrhuje excelentní hudební podklad kanadského skladatele Yohana Jagera, který na svém kontě má už několik herních soundtracků. Kvalitu dokazuje i to, že se tato halloweensky laděná hudba prodává samostatně a titulu sedne naprosto skvěle.

Po technické stránce mám k titulu jednu velkou výhradu a tou je minimalizování fullscreenu po každé smrti. Při každé mé smrtelné chybě se mi hra pomstila tímto způsobem, což mě vytáčelo do běla. Naštěstí tento problém ze záhadného důvodu vyřešila aktualizace systému… Windows má zřejmě prsty ve všem. Dalším minusem je trochu vrtkavé ovládání, které budete proklínat především při skocích na platformách. Zde jde totiž doslova o centimetry, a proto by nebylo od věci trochu si s ním ještě pohrát a doladit jej. Stejně tak by si to zasloužila již zmíněná kamera.

Pumpkin Jack je zajímavá halloweenská jednohubka, která i s nízkorozpočtovou produkcí předvádí neskutečnou kvalitu, zábavu a nečekanou výzvu. Z dílny jednoho mladého vývojáře vzešla skvělá hra pyšnící se mechanikami a feelem těch starých titulů z devadesátek. Otázkou je, jestli to bude mít stejný pozitivní ohlas i u mladší generace, pro kterou může být titul trochu těžší. I když jsem si tuto výpravu za uvržením světa do temnoty užila, znovu si ji nejspíš hned tak nezopakuji, obzvláště kvůli některým technickým problémům, co mi herní zážitek lehce znepříjemňovaly. I tak jsou níže vypsané zápory z větší části způsobené tím, že na hře pracoval pouze jeden člověk.

Klady
  • příjemný grafický styl
  • feel her z prvních konzolí Playstation
  • spooky atmosféra
  • halloweensky laděná hudba
  • originální boss fighty
Zápory
  • kamera
  • nezáživné souboje
  • nemotorné ovládání při skocích
  • minihry a výzvy na jedno brdo
Platforma PC
  • Datum vydání 23.10.2020
  • 0.0

    Doporučujeme

    Nikola Mrázová Erlebachová

    Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.