SPIEL Essen 23 Uebersicht Halle 3

Žhavé deskoherní novinky Essenu, které si můžete už nyní vyzkoušet na portálu Board Game Arena

14. 9. 2024
Zdroj náhledu: SPIEL Essen

Zbývá již jen pár týdnů, než se otevřou brány největšího veletrhu deskových her Spiel Essen. Tento svátek všech deskoherních nadšenců bude probíhat v německém městě Essen ve dnech 3.–6. 10. 2024. Pro řadu studií je to chvíle, na niž čekají s vydáním svých největších pecek. Nebo minimálně s jejich uvedením na evropský trh. Některé z her totiž již v omezeném nákladu vyšly na americkém veletrhu Gen Con. Některé z těchto velmi očekávaných novinek si ale můžete zahrát již nyní a ani vás to nebude stát drahý výlet. K ozkoušení vám stačí online platforma Board Game Arena. Jen budete pro některé z nich potřebovat prémiový účet nebo se připojit k někomu, kdo jej má. 

Draft & Write Records

Podle názvu asi nikoho nepřekvapí, že Draft & Write Records jsou zakreslovací hrou. Vydává ji studio Inside Up Games, které již Zelenou planetou dokázalo, že má velmi šťastnou ruku na debutující autory. Hru totiž vytvořil prozatím neznámý Bruno Maciel. Perfektně tematické ilustrace si vzal na starost Pedro A. Alberto (Cerebria: The Inside World). Hra je určena pro až šest hráčů od 10 let a na jednu herní partii potřebujete na zakreslovačku nestandardních 30–60 minut. 

Možná si říkáte „opravdu potřebuji další kombící zakreslovačku?“. No, možná nepotřebujete, ale tahle je přece jen jiná než ty ostatní. Ona totiž výborným způsobem spojuje zakreslování s uzavřeným draftováním. Což do ní vnáší velkou míru interakce, kdy často zkrátka nechcete soupeři poslat něco, co se mu hodně hodí do jeho strategie. Zároveň si také každý hráč může zvolit strategii jinou. Přitom rozhodně neplatí, že je tu jen jedna cesta k vítězství a ty ostatní ani nestojí za vaši pozornost. Naopak, těch smysluplných strategií je tu hodně a jejich objevování vás bude hodně bavit. Díky draftování a velkému množství úkolů navíc máte zajištěno, že žádné dvě hry nebudou probíhat stejně. A pokud jste milovníci kombinování, nebojte, i toho si v Draft & Write Records užijete přehršel. Navíc přidejte zábavné a netuctové téma budování kapely. 

Gnome Hollow 

Pokud jste sledovali obrázky sbírek dovezených z amerického Gen Conu, určitě jste na spoustě z nich zahlédli hru Gnome Hollow. Díky roztomilému vizuálu a hratelnosti se do ní zamilovalo opravdu značné množství lidí. Dobrá zpráva je, že na Essenu se k ní budeme moct dostat i my. Ta ještě lepší, že si ji klidně hned dnes můžete vyzkoušet online. Gnome Hollow vytvořil Ammon Anderson, který sice není debutujícím autorem, jeho ostatní tituly se však s kdovíjak žhavým přijetím nesetkaly. Autor hru i ilustroval, spolu s Patrickem Spaziantem. Vyšla pod křídly malého studia Levity Games, které založil Ammon Anderson. Gnome Hollow je určena pro 2–4 hráče od 12 let a odehrajete ji za 45–60 minut.

Gnome Hollow umně kombinuje vykládání dílků s umisťováním pracovníků a sbíráním sad. Stanete se v ní skupinou gnómů, kteří se snaží nasbírat co nejvíce různých hub a prodat je co nejvýhodněji na gnómím tržišti. Jde o rodinnou hru s velmi roztomilým vizuálem, která ale umí být podobně zlá a zákeřná jako slavné Jízdenky, prosím! Ve svém tahu vždy přidáte do společné krajiny dílek, na němž se nachází několik různě zakroucených gnómích cestiček a v ideálním případě i nějaké ty houby. Poté musíte pohnout svým gnómem a buď s ním jednu z neobsazených cestiček v krajině obsadit, nebo se vydat na tržiště. Když se vám podaří nějakou cestičku uzavřít, získáte všechny houby, které se na ní nachází. A k tomu nějaké bonusy dle její velikosti. Hra vás však ponouká k tomu, abyste cestičky nestavili příliš dlouhé. Jednak se vám může stát, že je nestihnete dokončit, druhak na tržišti jde každé množství jednotlivých typů hub prodat jen jednou. A tak právě vy chcete být ten šťastlivec, který ze svých chytrých prodejů vydělá co nejvíc.

Loooď

Loooď (Looot) je hrou, která se na Board Game Areně nachází již nějaký ten měsíc, a za tu dobu jsem jí odehrála desítky partií. Stojí za ní francouzské studio Gigamic, které nám v minulosti přineslo takové skvosty, jako je Akropolis. Loooď vytvořili Charles Chevallier (Abyss, Kanagawa, Spiknutí: Království hlubiny) a Laurent Escoffier (Loony Quest). O ilustrace se postaral sám úžasný Naïade (Seasons, Tokaido Duo, Sobek). Loooď je určena pro 2–4 hráče od 10 let a jednu partii zvládnete za přibližně 35 minut. 

Jde také o hru, v níž budete vykládat dílky do krajiny, a dokonce umí být i stejně zlá jako Gnome Hollow, jen na to jde z úplně jiné strany. Dílky zde totiž získáváte pleněním společné krajiny, ale dáváte si je do své osobní oblasti. Hra má velmi zajímavý prvek, kdy si sami pro sebe budete volit úkoly určující, kde který prvek krajiny ve vaší osobní oblasti má být. Zároveň si však budete zavazet na společné mapě. Na té se totiž nacházejí určitá místa, která svými vikingy budete chtít propojit, kolem nichž budete chtít co největší tlupu nebo vedle kterých budete chtít zakempit co nejdříve. Speciální odměny pak můžete získat, pokud jako první nasbíráte určitý počet zbraní. Looot nabízí velké množství cest k vítězství, má obrovskou znovuhratelnost, přístupná pravidla a přehledné, ale přitom krásné ilustrace. Co víc si člověk od rodinné hry může přát. 

River of Gold

Ještě krásnější ilustrace však najdeme v další rodinné hře, River of Gold. Ta se stala také velkým hitem Gen Conu, a není se co divit. Vyšla pod křídly studia Office Dog, od kterých jsme se letos dočkali asociační slovní hry Kudy? Tudy! Jejím autorem je Keith Piggott (Drawn to Adventure) a ilustrovala ji Francesca Baerald (Gloomhaven: Lví chřtán, Oathsworn: Into the Deepwood). River of Gold si zahrajete v počtu 2–4 hráčů ideálně od 14 let a bude vám trvat přibližně 60–90 minut.

I přes vyšší doporučený věk je River of Gold velmi přístupnou hrou, kterou si můžete zahrát i s relativními deskoherními nováčky. Obtížností bych ji zařadila jen o něco výš, než jsou třeba Jízdenky, prosím! River of Gold vás přenese do starověkého Japonska. V každém kole v ní hodíte kostkou, která vám určí, s jakým regionem na nádherné pozlacené mapě zobrazující okolí Zlaté řeky budete interagovat. Díky tomu budete v jednotlivých regionech získávat vliv, ucházet se o přízeň bohů nebo získávat suroviny, které pak prodáte výměnou za nejrůznější výhody. Ve hře se nachází i pozitivní interakce, při níž hráči budou získávat odměny pokaždé, když soupeř navštíví region, v němž se nachází jejich přístav. 

Na letošním veletrhu v Essenu vyjdou jako již tradičně stovky her a na portálu Board Game Arena se jich již nyní nachází víc než tyto čtyři. Tyhle by vám podle mě však rozhodně neměly uniknout. Seřadila jsem je dle abecedy, podle oblíbenosti by to moc bolelo. Ale pozor! Hodně z nich je silně návykových a budete je chtít doma.

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.