PlayStation 5 Pro - cover

Sony oznámilo PlayStation 5 Pro. Dorazí v listopadu

10. 9. 2024
Zdroj náhledu: Sony

Ve shodě s očekáváním společnost Sony na speciální „technické prezentaci“ oficiálně oznámila PlayStation 5 Pro, mezigenerační upgrade PlayStationu 5. V krátkém přenosu hardwarový designér konzole Mark Cerny představil základní vlastnosti nového produktu, který se opírá o výrazně výkonnější grafický procesor, vylepšenou hardwarovou podporu ray tracingu a proprietární upscalovací technologii PSSR. Není ovšem vybaven žádnou optickou mechanikou.

Nic z výše řečeného nemohlo být překvapením, neboť tyto informace již nějakou dobu kolují internetem díky několika únikům. To nakonec platí i pro design vylepšené konzole. Zajímavé spíše je, jaké výhody má PlayStation 5 Pro podle tvrzení Sony hráčům přinést. Diskutovaná prezentace za hlavní trumf vydávala konec voleb mezi režimem výkonu a režimem kvality. Což je poněkud paradoxní, neboť počátek samotné existence těchto režimů je spojen s konzolí PlayStation 4 Pro. Každopádně Mark Cerny slibuje, že díky výkonnější variantě PS5 získají hry více detailů, a přesto poběží v plynulých 60 fps.

PlayStation 5 Pro bude podporovat mnoho již existujících her. Mezi nimi dokonce takové, které zároveň vyšly i na předchozí generaci konzolí. Zmíněno bylo třeba Hogwarts Legacy, Ratchet & Clank: Rift Apart nebo Gran Turismo 7.

Nová konzole dorazí na pulty obchodů 7. listopadu, přičemž cena pro evropský trh je stanovena na 799,99 euro (v prostém přepočtu zhruba 20 tisíc korun).

Mezigenerační upgrady včera, dnes a zítra

V historii konzolí běžně vznikaly hardwarové revize, které přinesly úsporu výrobních nákladů, menší rozměry a modernější design. Výkon se však zpravidla nenavyšoval. To se ovšem změnilo v minulé konzolové generaci, která se musela vypořádat s prudkým tržním úspěchem 4K televizí vyžadujících větší renderovací rozlišení. V roce 2016 byl proto uveden do prodeje PlayStation 4 Pro, který o necelý rok později následoval ještě výrazně výkonnější Xbox One X.

Pro Microsoft zároveň bylo uvedení mezigeneračního upgradu jakýmsi reparátem, neboť původní Xbox One byl při launchi dražší a méně výkonný než konkurence, navíc jeho reputaci poškodila zpackaná propagační kampaň. Bude tedy zajímavé sledovat, zda Microsoft na PlayStation 5 Pro odpoví vlastním produktem. Z praktického hlediska by se to vyplatit nemuselo. Avšak pokud se tak nestane, bude to nepochybně rána pro image zeleného týmu, jemuž budou posměváčci se škodolibou radostí připomínat, že zatímco základní PlayStation 5 je na trhu doprovázen výkonnějším modelem, Xbox Series X naopak modelem méně výkonným.

Miroslav Libicher

S videohrami má zkušenosti už více než čtvrt století. Začínal u klasik pro DOS a arkádových automatů na poutích. Ačkoli se dlouho vyhýbal konzolím, preferuje spíše akčnější druhy her a příliš si nerozumí s multiplayerovými a kompetitivními tituly. Zajímá ho herní historie v různých světových regionech. Na hry přitom nahlíží především jako na kulturní artefakty, jejichž hlavním cílem je poskytovat hráčům nové zkušenosti a vyvolávat emoce.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.