Cirkus - desková hra

4 Kavky přilétají s dotiskem a kompletně počeštěnými Oinkovkami

9. 9. 2024
Zdroj náhledu: 4 Kavky

Turboprší, Cirkus nebo Ponorka, to všechno jsou oznámené novinky od českého rodinného vydavatelství 4 Kavky. Na Turboprší se můžeme těšit už v listopadu tohoto roku. Cirkus a Ponorku můžete očekávat na přelomu roku 2024/25. Pro mnohé z vás jde u těchto dvou deskových her jistě o známou firmu. Nenechte se ovšem zmást! 4 Kavky se pustily do kompletní české lokalizace těchto malých krabiček od japonského vydavatelství Oink Games.

Turboprší je už takovou kavčí tradicí, neboť jde o třetí dotisk. Autorem této postřehové hry je Honza Vodička, který patří mezi nejvydávanější autory českých deskovek vůbec. Tato hra je určená pro 2–5 hráčů a zvládnou ji i pětiletí. Partie netrvá déle jak patnáct minut, takže ji zvládnete otočit na stole hned několikrát. Každý z vás jistě zná klasické Prší, Turboprší je taková zrychlená varianta. Všichni hráči hrají najednou na více odhazovacích balíčků. Při odhazování ctíte pouze stejná čísla nebo symboly. Hru vyhraje ten, kdo se nejrychleji zbaví všech svých karet.

Cirkus, nebo chcete-li původní název Scout, je typickým příkladem chytré maličké plnohodnotné kapesní hry. Představte si, že jste principálem v cirkuse. Předháníte se s ostatními principály v tom, kdo bude mít tu nejúžasnější cirkusovou show. K tomu ovšem potřebujete kvalitní zaměstnance. Potřebujete nabrat ty správné lidi, připravit nejúchvatnější show a ohromit diváky. Kde sehnat ty nejlepší lidi na show? No přece u konkurence pomocí získávání karet svých spoluhráčů. Osobně tuto hru doma milujeme a máme velkou radost, že se 4 Kavkám podařilo po dvou letech protlačit do našich končin kompletně českou variantu. V poslední době se deskový trh bohužel zaplavil neoriginálními čínskými kopiemi a tato hra nebyla výjimkou. Tato česká krabička tak jistě alespoň částečně zabrání rozšiřování těchto nelegálních kopií.

To nejlepší na konec? Takhle se to říct nedá, nicméně já se na tuto krabičku těším nejvíce. Jde o další kapesní hru kompletně v češtině s názvem Ponorka. Nejde jen tak o obyčejnou Ponorku, protože na přelomu roku vyjde speciální výroční edice s novými komponenty i pozměněnými pravidly. Přijde mi to teprve nedávno, kdy jsme tuto hru právě díky Kavkám objevili, a přitom už slaví krásných deset let. V angličtině má tato výroční edice v názvu slovo BOOST, to v nás tedy evokuje, že půjde zřejmě o zrychlenou Ponorku. Kromě původních dvou kostek se do krabičky přidávají další tři a k nim i nová pravidla. Háže se třemi kostkami a z nich si vyberete dvě, podle kterých se budete pohybovat po hlubinách oceánu. Pokud zaplatíte stále ubývajícím vzduchem, smíte popojít o všechny tři kostky. Doufejme, že se i k této variantě do budoucna dočkáme šikovného insertu do krabice.


Článek pro Gaming Professors napsala Tereza Seidlová.

Gaming Professors

Externí redaktoři nám občas podají pomocnou ruku. Každý se svou specializací zaměřuje na jiné typy her a dohromady tak pokrývají širokou škálu herních žánrů. Přidat se můžeš i ty!

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.