Concord - Cover

Concord se topí v problémech

2. 9. 2024
Zdroj náhledu: igdb.com

Hra Concord, vyvíjená studiem Firewalk Studios, byla původně představena na akci PlayStation Showcase 2023. Tato týmová střílečka si klade za cíl přinést svěží vítr do žánru hero shooterů a nabídnout hráčům inovativní a zábavný zážitek. Ale chtějí hráči vůbec další hero shooter titul?

Slabé prodeje a nízký počet hráčů

Concord byl oficiálně vydán v červenci 2024 pro konzoli PlayStation 5 a PC. Přestože obdržel určitou pozornost médií i hráčské komunity, prodejní čísla jsou zklamáním. Dle odhadů Concord prodal během prvních měsíců na trhu pouze 25 tisíc kopií. Tato čísla naznačují, že očekávání byla mnohem vyšší, zvláště když uvážíme, že se jedná o titul od studia s podporou od Sony.

Ještě výraznějším problémem pro hru je její nízká aktivita hráčů. Podle údajů z webu SteamDB se maximální počet hráčů v jeden moment vyšplhal ke slabým šesti stům a průměrný denní počet hráčů se pohybuje kolem 100 až 200. Tyto statistiky jsou ale pouze pro platformu Steam, hráči mají možnost Concord hrát i na platformě Epic a na konzolích Playstation 5, kde se právě tato hra hraje nejvíce.

Kritika a vývojářské výzvy

Hráči si stěžují na placený model hry, na nadměrnou propagaci inkluzivity, na chabý design postav a map, na nezáživný gameplay a celkovou nezajímavost titulu samotného.

Recenze nejsou o nic lichotivější. Kritici označují Concord za „hrdinskou střílečku, které se nedaří vystoupit z řady“. Zmiňují nedostatek inovace a repetitivní herní mechaniky, které nikdy nemohly oslovit široké spektrum hráčů.

Zda se Firewalk Studios pokusí hru oživit aktualizacemi a novým obsahem, nebo se budou soustředit na jiné projekty, ještě nikdo neví. Ovšem hráči nevěří, při tak velké důvěře a finanční podpoře, které Sony vývojářům poskytlo, že vývojáři nechají hru umřít.

Má Concord budoucnost?

Současný stav Concordu není vlastně nijak špatný. Hra se hraje dobře a dokáže být dost zábavná. Velice pravděpodobný může být i fakt, že jejím hlavním problémem je samotný žánr. Hero shooter hry zažily své nejzářnější časy při vydání Overwatche v roce 2016. Od té doby se se hrami stejného žánru roztrhl pytel a hráči se mohou cítit přesyceni stejnými tituly.

Většina problémů, s nimiž se Concord potýká, se dá odstranit péčí vývojářů. Ovšem pokud hráči nechtějí hrát hero shooter, obávám se, že nehledě na kvalitu a frekvenci aktualizací se na hru zapomene.


Článek pro Gaming Professors napsal František Dopita.

Gaming Professors

Externí redaktoři nám občas podají pomocnou ruku. Každý se svou specializací zaměřuje na jiné typy her a dohromady tak pokrývají širokou škálu herních žánrů. Přidat se můžeš i ty!

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.