Pixies - karetní hra

Jaké deskové hry vyjdou v září?

5. 9. 2024
Zdroj náhledu: Bombyx

Září je měsícem poněkud rozporuplným. Příroda se neumí rozhodnout, jestli je ještě léto, nebo už nastává podzim. Studenti i učitelé jsou v depresi z návratu do škol, ostatní zaměstnanci jsou v depresi z konce dovolených a všichni bez rozdílu se začínají děsit nákupu vánočních dárků. Na zahnání vší té deprese jsou tím nejlepším lékem deskové hry. Jaké si pro nás nejrůznější malá i velká vydavatelství připravila? Kromě těch zmíněných v abecedním seznamu níže srpen nestihly původně plánované tituly Nakrmte Krakena!, Osmero, Piráti z Maracaiba, Soumrak a Zachraňte korály. Dočkat bychom se měli i rozšíření ke hrám Gaia Project a Panství hrůzy, a Blackfire přinese novou verzi klasiky Ostrov.

Dary lesa

TLAMA games hned na začátku září vydaly závěrečný díl trilogie sólo her obsahujících pouhých devět karet a hrstku kostek. Dary lesa (Forage) navazují na Orchard a populární Citrusy, které jsou pro vydavatelství TLAMA games velkým hitem. Sbírat tentokrát budete ostružiny, kaštany a houby. Pozor si však musíte dávat na hladové myši, abyste o nasbírané plody nepřišli. V každé hře se navíc pokusíte splnit rozličné recepty nacházející se na rubu karet. 

Duchařina

Druhý týden v září by měla vyjít rodinná hra Duchařina (Run, Ghost, Run!) od vydavatelství Albi. V ní se stanete duchy, kteří se snaží projít vstupní halou, aniž by je spatřili lidé koukající klíčovými dírkami svých hotelových pokojů. Při svém putování se můžete schovávat za nábytek… tedy jen do doby, než jej vaši soupeři přesunou. Pak se musíte vrátit zpět na výchozí pozici.  

Fliptown

Ve stejném týdnu by mělo přijít i vydavatelství Old Dawg se svojí zakreslovačkou Fliptown. V ní si budete z karet otočených na začátku každého kola budovat svoje pokerové kombinace. Ty poté využijete na zaplnění několika oblastí, které se v okolí westernového městečka Fliptown nacházejí. Díky neotřelému tématu i mechanismům, stejně jako spoustě možností pro řádné kombení, Fliptown jistě naláká řadu fanoušků zakreslovacích her.

Hrabivci

Téma veverek a jim podobných tvorečků je očividně lidem z TLAMA games blízké, neboť na září chystají ještě lokalizaci hry Hrabivci (Squeaky). Ta je ze stejné série paměťových karetních her jako dříve lokalizovaná Foxy nebo Ptáčci, které TLAMA games také chystají na září. V Hrabivcích se budete snažit zajistit si co nejpestřejší zásoby na zimu. Pokud však budete příliš chamtiví, vypadne vám těžce nasbíraná potrava z doupátka ven, a vy tak přijdete o body.

Klání klanů

Na stejnou loď jako Fliptown se vydavatelství Old Dawg podařilo propašovat i rodinnou abstraktní hru Klání klanů (Clans and Glory), v níž se ocitnete na skotských kopcích. Jde o takovou karetní přetahovanou. Ve svém tahu vždy umístíte kartu na některé ze shromaždišť klanů, a k ní můžete dát i klanový erb. Na konci hry pomocí klanových erbů budete na daném shromaždišti verbovat karty.

Klub sběratelů

Velké naskladňování plánuje v září i vydavatelství REXhry. Jednou z jejich horkých novinek bude Klub sběratelů (Art Society). Ta je plná odkazů na ta nejslavnější umělecká díla, ačkoliv reálně v ní nenajdete ani jedno z nich. Stanete se bohatými sběrateli, kteří si chtějí vybudovat tu nejcennější sbírku. Nová díla budete získávat v aukci, přičemž ta, která si nikdo nevezme, změní hodnotu děl všech hráčů. Navrch si budete muset hlídat i rozložení děl ve svém uměleckém pokoji.

Města

Také vydavatelství MindOK přinese nějaké novinky. První z nich bude rodinná strategie Města (Cities), za kterou nestojí nikdo menší než skvělí Phil Walker-Harding (Lamaland, Gizmos, Bärenpark) a Steve Finn (Herbaceous, Biblios). Stanete se v ní architekty moderních čtvrtí, snažících se vytvořit to nejharmoničtěji fungující město. V krabici se nachází hned několik světových metropolí, včetně Prahy a Brna pro předobjednatele.

Pirátské výpravy

Ke konci měsíce se díky vydavatelství REXhry budeme moct vydat na Pirátské výpravy (Pirate Tales). Jde o napínavou rodinnou hru s (někdo by řekl až příliš) vymazlenou produkční stránkou. Budete v ní pokoušet své štěstí. V každém kole se vydáte na výpravu vstříc dobrodružství, přičemž čím lépe se vám ve hře daří, tím více výzev na své výpravě musíte překonat. Spoluhráči si pak budou vsázet na váš úspěch a neúspěch.

Pixies

Jeden zářez na deskoherní pažbě si v září připíše i vydavatelství TTGames. Bude jím malá a chytrá karetní hra Pixies, v níž se budete přátelit s nejrůznějšími přírodními tvorečky. Ty budete draftovat do svojí oblasti, přičemž vaším cílem bude propojit tvorečky se stejnou barvou a posbírat co nejvíce spirál. Každý tvoreček má ovšem předem určenou pozici, na niž je možné jej dát, takže vaše rozhodnutí rozhodně nebudou triviální.

Poslední holka

Úplný konec září by chtěla ještě stihnout vydavatelství REXhry a Fox in the Box se svojí hororovou sólovkou Poslední holka (Final Girl). V té se stanete poslední přeživší hororového masakru a pokusíte se porazit toho prevíta, který vám odpravil všechny přátele. Poslední holka slibuje velice tematický zážitek a také obrovskou znovuhratelnost díky mnoha kombinacím nepřátel, hrdinek a prostředí.

Ptáčci

V září by měla vyjít i třetí hra ze série paměťových karetek od Davida Spada, započaté titulem Foxy. Jsou jí Ptáčci, kteří původně vyšli jako Birdie. Budete v nich shromažďovat sady karet, přičemž si musíte pamatovat, co jste již posbírali, a co vám ještě chybí. Sady ptáků musí obsahovat vždy jednu ze společných vlastností (druh ptáka nebo typ ročního období). U jedné z karet, jež vám zbydou v ruce, navíc v každém kole aktivujete speciální schopnost.

Pobřežní hlídka

MindOK přinese i kooperativní hru s názvem Pobřežní hlídka (Beacon Patrol). Bohužel v ní ani přes napovídající název nebudete sledovat vnadné ženy a svalnaté muže oděné do ikonických oranžových plavek. Ve vší serióznosti budete prozkoumávat vody Severního moře a kontrolovat nainstalované majáky a bójky. Hra nabízí hned několik modulů, díky kterým je i přes jednoduchá pravidla lákavá také pro zkušené deskohráče.

Shit Happens: Rodičovské trable

Na září se chystá také jedna přisprostlá párty hra. Respektive, o něco méně přisprostlá rodinnější verze jedné ultra přisprostlé párty hry. Tou je Shit Happens: Rodičovské trable. Tu si můžete zahrát i s teenagery. Namísto rozřezaných prostitutek v ní totiž najdete průšvihy typu žvýkačka ve vlasech nebo rvačka rodičů na školním zápase.

Stromová společnost

Nejen párty hrami jsou studia živa, a tak vydavatelství Blackfire v září přinese i rodinnou hru Stromová společnost. Jak název napovídá, budete v ní budovat tu nejlépe fungující společnost v korunách stromů. O hře stále není známo mnoho informací, jména autorů Matthew Dunstan a Brett J. Gilbert však slibují povedený titul. Navrch s podmanivými ilustracemi.

Takenokolor

Ke konci září dorazí i Takenokolor. Jde o zakreslovací hru pro menší hráče, která tematicky navazuje na slavné Takenoko. Najdete v ní čtyři úrovně obtížnosti dané listy, na něž budete zapisovat. Unikátní je také použití barevných tužek, které zároveň slouží jako kostky, jež ve svém tahu draftujete. 

Vílí kruh

Blackfire na září chystá i rodinnou draftovací hru Vílí kruh. V té budete pomocí svých víl sbírat kouzelnou manu a stavět houbové vesničky. Každou draftnutou kartu budete moct použít hned několika způsoby. Různé typy hub navíc budou produkovat kouzelnou manu jiným způsobem.

Worms: Desková hra

V září se připlazí i adaptace legendární videohry Worms: Desková hra. V té se stejně jako v předloze pokusíte se svými bojovně naladěnými červíky přežít co nejdéle. Své soupeře budete moct odpravit všemi vynalézavými způsoby známými z videohry: bazukou, baseballkou nebo dobře mířeným granátem. A když to nezvládnete vy, dříve nebo později se o to postará potápějící se mapa.

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.