Ember Knights - úvodka

Ember Knights – staňte se prskavkou

9. 8. 2024
Zdroj náhledu: igdb.com

Hoř, plamínku, plápolej, tupou sílu udolej! Tento verš z české pohádky O statečném kováři si určitě museli říct tvůrci ze studia Doom Turtle, když začali pracovat na svém počinu Ember Knights. Rogue like / roguelite počin, který je očividně inspirovaný slavným titulem Hades v kombinaci s Vampire Survivors, si dokáže získat snad každého milovníka tohoto typu her, a to od ovládání až po svůj vizuál. A to nejlepší? Hrajete za plamínek, který prská různé druhy ohně. To dělá jen prskavka a ty já mám tuze rád.

Malinký příběh tam skrytý ale je

Fantastický vesmír je uvržen do chaosu tím nejzlejším čarodějem, jaký kdy byl, jménem Praxis. Ten krade život z posvátného stromu, a tak je na vás, abyste zabili mága a obnovili ostatní světy do jejich původní podoby. Stanete se tak nástrojem naděje, legendou, tzv. Ember Knightem, takže budete využívat své zkušenosti a bojové dovednosti k tomu, abyste potlačili všechno zlo, které se kolem objevilo. Nepřipomíná vám to lehce Knight vs Giant: The Broken Excalibur? Nicméně příběh není ten důvod, proč tuhle hru zapínat. Tato synopse, ta jakože prostě je, ale že by měla nějaký význam, se říct nedá.

Titul stojí především na hratelnosti, která opět doslova připomíná počin Knight vs Giant: The Broken Excalibur. Máte svého „plamínka“, ten má svou zbraň, vběhne do oblasti, kde zabíjí vše, co na něj zaútočí, během toho sbírá zkušenosti, načež mu přistane bonus se schopností k výběru, ta se využije a tadá, váš Ember je silnější než kdy dřív a doslova žhne za dalším dobrodružstvím.

Prakticky tak jen vyrážíte z jedné části do druhé, likvidujete vše, co po vás jde, úskoky, sekání v kombinací se schopnostmi, které získáte, a nakonec vše vyvrcholí v souboji s bossem, kteří ze sebe teprve chrlí pořádné bonusy (typický dungeon crawler). Samozřejmě zde platí to, že čím dále se dostanete, tím je hra složitější, nepřátelé inteligentnější a vaše schopnosti více testované. Velmi snadné, funkční. 

Zdroj: Doom Turtle

Ember Knights uchvacují svou plynulostí

Na to, kolik barviček, odlesků a nepřátel počin nabízí, mě uchvátila nádherná plynulost celého titulu. Bál jsem se, že čím více schopností získám a více světel kolem mého plamínku bude létat, přijdou bugy. Ani náhodou. Po celou dobu hraní jsem neměl snad ani jeden zásek, a pokud ano, byl natolik minimální, že jsem jej ani nepostřehl. Není na co si stěžovat. A to ani když umřete.

Pokud prohrajete, je zde ten krásný princip roguelite, tedy že začnete celou hru úplně od začátku, od prvotních světů. Je zde proto výhoda v centru, že některé buffy můžete mít po celou dobu hraní. Usnadní to průchod začátkem, než se dostanete znovu dál, navíc získáváte další materiály pro odemykání dalších schopností. Systém vylepšování je precizní a nenechává hráče ve štychu, což u počinů, kde se umírá vcelku často, je vždy velká výhoda, a to s sebou můžete mít i kamaráda.

Největší ozdobou Ember Knights je kooperace. Do titulu se můžete připojit až s dalšími třemi kamarády, což kromě jiného zvyšuje kompetitivnost mezi hráči. Můžete se totiž ostatním vysmívat, že jsou lemry, které absolutně netuší co dělají. Dělám si samozřejmě legraci, vážně je lepší hrát s někým, ale hra bohužel nenabízí mnoho prostoru pro nějaké druhy kombinovaných útoků. Jakmile tedy ve čtyřech vletíte na bosse a mlátíte jej hlava nehlava, vždycky to nějak dopadne. Je to trošku ironické, že nemůžete dělat komba se spoluhráči, ale s vaším plamínkem jich zvládnete klidně několik.

Zdroj: Doom Turtle

Síla, vášeň, odhodlání

By byly super, ale Ember Knights není Xena, a tak jdu dále vychvalovat tento počin. Nejvíce mě uchvátila rozmanitost nepřátel. Bossové totiž všichni vypadají jak z partesu, především ledový obr, který vypadá jako Zeus z Age of Mythology v zimním oděvu. Velmi sympatické a kouzelné, ostatně jako celá vizuální podoba hry. Krásná, jednoduchá, barevná a s tím, jak je plynulá, je pohlcující. Budete v ní chtít zůstat, neustále umírat a snažit se dotlačit kupředu, protože ta pohádková grafika v kombinaci se snadným ovládáním a kamarády vás upoutá a už vás nedokáže pustit.

Je čas dát si nějaké to shrnutí téhle kouzelné pohádky. Ember Knights má všechno, co od žánru roguelike chci. Tedy pomalu nekonečný vylepšovací cyklus, rozmanitý svět, nadávání spoluhráčům, ale především magickou grafiku, díky níž mám pocit, že jsem sám jedním z bojujících plamínků. Jediné, co mi chybí, ale vážně hodně chybí, je pořádný příběh, protože ten by si tento počin zasloužil. Také mě trošku hlodá, že extrémně nebezpečně připomíná Knight vs Giant: The Broken Excalibur, až může působit skoro jako jeho kopie, i když nemá kooperační mód. To je ale asi na zvážení každého hráče, který okusí obě dvě hry. Já vám jen řeknu, ať připravíte prskavky, je na čase vyrazit za záchranou vesmíru a pozabíjet všechny odporné příšery, na které narazíte.

Klady
  • plamínky jsou boží
  • plynulost hry
  • perfektní kooperace
Zápory
  • upozaděný příběh
  • moc velká podobnost s jinými hrami
Platforma PC
  • Datum vydání 18.07.2024
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Soubojový systém

    Příběh

    Znovuhratelnost

    Technické zpracování

    Obtížnost

    Atmosféra

    Patrik Klicman

    Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.