Batman a Joker: Destruktivní duo -úvodka

Batman a Joker: Destruktivní duo – je to soutěž!

12. 7. 2024
 

Černý štítek, často označovaný jako „Black Label“, představuje v různých oblastech symbol kvality a prestiže. V kontextu skotské whisky, jako je Johnnie Walker Black Label, znamená černý štítek záruku pečlivě vybraných ingrediencí a dlouhého zrání, které přináší bohatou a komplexní chuť. V oblasti komiksů (což je to, co nás zajímá), jako je DC Comics Black Label, tento termín označuje sérii publikací zaměřených na dospělé čtenáře, nabízející temnější a komplexnější příběhy než tradiční tituly. A proč spojit whisky a komiksy? Protože k přečtení díla Batman a Joker: Destruktivní duo, které vydalo nakladatelství Crew, se ten drink zatraceně hodí. Tohle byla totiž jízda, kde si stále nejsem jistý, kdo vlastně vyhrál.

Tvůrce:
Vydavatel:
Svět:
Překlad:
Počet stran:
Tisk:
Vazba:
Rok a měsíc vydání:
ISBN:
Vydání:

Marc Silvestri
Nakladatelství Crew
Black Label
Štěpán Kopřiva
288
barevný
vázaná s přebalem
červen 2024
978-80-7679-583-9
první

Zdroj:Nakladatelství Crew

Navíc autorem je americký kreslíř, spisovatel a vydavatel Marc Silvestri, který se proslavil svou prací pro Marvel Comics a jako jeden ze zakládajících členů Image Comics. Narodil se 29. března 1958 v Palm Beach na Floridě. V Marvel Comics se proslavil zejména svým působením na sériích jako Uncanny X-Men a Wolverine, kde jeho detailní a dynamický kreslířský styl získal mnoho fanoušků. V roce 1992 se spolu s několika dalšími prominentními umělci rozhodl založit Image Comics, což mu umožnilo větší tvůrčí svobodu. Pod Image Comics založil vlastní imprint Top Cow Productions, kde vznikly úspěšné série jako Witchblade a The Darkness. Silvestri je známý svým výrazným výtvarným stylem a významně přispěl k rozvoji moderního komiksového průmyslu. Tento autor pak byl přizván, aby přispěl do série DC Black Label, a tak i učinil titulem Batman a Joker: Destruktivní duo.

Už od roku 1940

Víte, že Batman a Joker jsou ikonická dvojice jako Pat a Mat, Čuk a Gek, Lotrando a Zubejda? Poprvé spolu totiž soupeřili v komiksu Batman #1, který byl vydán v dubnu 1940, kde je vytvořili Bill Finger, Bob Kane a Jerry Robinson. Od té doby se bytostně nenávidí a snad každý díl, který kdy vyšel, je ztvárňuje jako ty největší soupeře. Což se není čemu divit, Joker je vážně magor. Ostatně i v nedávno vydaném dílku Jejich temné plány to jde krásně vidět. Stejně jako Batman měl ale hodně podob, v Black Labelu se ukázal v tom lepším světle v díle Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera a v tom nejvíce manipulativním zase v Batman: Prokletí Bílého rytíře. V tom nejhorším si ho vybavím v Legendách DC Batman: Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě, kde mi z jeho ztvárnění bylo na zvracení.

Nicméně ani v jednom z výše zmíněných příběhů se nestalo, že by museli Batman a Joker spolupracovat. Proč by také tito dva vůbec spolupracovali? Vždyť nemají nic společného. To mění dílo Batman a Joker: Destruktivní duo, kde Batmanovi nezbývá nic jiného než svou nemesis vzít na výpravu za pokusem zastavit možná ještě větší zlo, než je on sám.

Osobně mohu říct, že mě příběh neuvěřitelně překvapil. V polovině komiksu jsem si byl jistý vyvrcholením a tím, a k čemu děj směřuje. Otočil jsem stranu a bum prásk, už šlo o něco jiného. Příběh sám o sobě nádherně plyne, je v něm hromada zvratů, narážek, soupeření, hlášek i zajímavých postav. Gradace je plynulá, nenásilná a krásně udržuje čtenáře v pozornosti, takže jen čekáte, co se kde zase jak vyvrbí. Je zde možná jeden menší nedostatek, který nebudu spoilerovat, nicméně právě díky tomu, že se jedná o řadu Black Label, to nemá následky na DC Universe a za mě si tak Marc Silvestri mohl v klidu nechat některé části lehce duté.

Zdroj: Nakladatelství Crew

Batman a Joker: Destruktivní duo vám odvaří mozek

Tedy především Joker, jak neustále Batmana popichuje. Já si to užívám, Bruce Wayne asi trošku méně. On totiž Joker nemá filtr, a tak spolupracuje s Temným rytířem a zároveň mu předhazuje, že by ho měl dávno zabít, místo toho ho jen někam zavírá, on uteče, zabije hromadu lidí, a nechá celý cyklus opakovat. Pokouší jej, aby ho zabil, zničil, ale Batman prostě ne a ne, je to hrdina. Moralita zde nabírá takové zvláštní místo, neboť zabití Jokera by možná zachránilo stovky, tisíce nebo miliony, ale stojí to ztrátu vlastní duše. Ono pozadí těchto etických otázek je zajímavé, ale naštěstí je někdo vždy vyřeší. Taková trošku už klasika v případě těchto dvou, zde bych možná ocenil, kdyby autor nechal tuto část více eskalovat. 

Velice mě bavily také přítomné postavy. Není to jen Batman a Joker, ale podíváme se i na Harley Quinn, Nightwinga, Alfréda a nemůže samozřejmě chybět ani detektiv Jim Gordon. Osobně mě ale nejvíce přitahoval nový záporák, který si mě získal snad úplně vším, co dělal. Nebyl přestřelený, jeho cíl byl jasný, a to hlavní, pochopíte, proč dělá, co dělá. Za mě naprosto super, postavy zabodovaly.

Je tu ale jedna věc, kvůli které je Batman a Joker: Destruktivní duo naprostou nutností každé komiksové knihovny. Ta nádherná kresba. Marc Silvestri sice píše i příběhy, ale jako kreslíř je nenahraditelný. Jeho díla jsou výrazná, čistá, detailní i surová, což ukazuje snad ve všem, co kdy namaloval. V dnešním recenzovaném kousku střídá krása nádheru. Ten cit pro detail je neuvěřitelný, moderní komiksové vyobrazení se střídá s ručním ztvárněním. Boží. Pokud byste ale měli pochybnosti, na konci knihy v bonusech jsou jeho černobílé skici, kde je jasně vidět, že kdyby to byla manga, slavila by možná i stejný úspěch jako barevná podoba.

Zdroj: Nakladatelství Crew

Není co dodat více. Batman a Joker: Destruktivní duo je opět bombou, kterými je Black Label proslulý. Očividně, když dáte tvůrcům volnost, přinesou vám něco, na co ještě dlouho po vydání budete rádi vzpomínat a znovu a znovu číst. Nádherný vizuál, zajímavý příběh, parádní postavy. Must-have každé knihovny je na světě. Uvidíme, s jakým dobrodružstvím z této řady se nakladatelství Crew vytasí příště, protože zatím je jejich volba bezchybná.

Klady
  • neuvěřitelná kresba
  • bonusové skici
  • parádní nový záporák
  • tvorba netypické dvojice
  • Jokerovo rýpání do Batmana
Zápory
  • jedno vážně duté místo
  • možná malinko Batman stereotyp
Infobox
0.0

Doporučujeme

Zpracování

Příběh

Vtažení do děje

Postavy

Náročnost

Humor

Napětí

Dialogy

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.