Divukraj: Dálava - desková hra

Divukraj: Dálava česky v sólu bohužel nebude. Alespoň prozatím

27. 6. 2024
 

Kdo by neznal Divukraj? Skvělá karetně-kombinační desková hra, která uchvátí svými rozkošnými ilustracemi. Titul, který z Andrewa Bosleyho udělal superhvězdu v oblasti ilustrací deskovek. Jeho lokalizace do češtiny se chopilo vydavatelství REXhry a s pečlivostí sobě vlastní vydávají jedno rozšíření za druhým. A že jich opravdu není málo. Původní autoři navíc v loňském roce celý systém přepracovali do podoby nového titulu s původním anglickým názvem Everdell Farshore a neméně podmanivým českým Divukraj: Dálava. Již jsme v minulosti psali o tom, že i jeho lokalizaci chystají REXhry, avšak kvůli vysoké ceně vyjde česky jen s kartonovými surovinami namísto původních miniatur.

To však není vše. Divukraj: Dálava, jak zní jeho český název, bude ochuzen i o komponenty pro hraní sólo. Pro většinu hráčů se tím nic nemění, deskovky jsou stále ještě zábavou společenskou. Objevuje se však sílící skupina hráčů, kteří rádi trénují svůj mozek bez ruchu okolo a svoje oblíbené tituly si užívají sami. REXhry se budou začátkem srpna na druhém největším celosvětovém festivalu deskových her GenCon snažit s původním studiem Starling Games vyjednat nějaký samostatně prodejný balíček s komponentami pro sólo hraní, zatím však nemohou nic slíbit.

Ty, pro něž chybějící sólo není překážkou, můžeme potěšit alespoň tím, že Divukraj: Dálava již jde předobjednat v řadě speciálek. A za, s ohledem na množství karet, velice příjemnou cenu lehce přes tisícovku. Na naše stoly by se měl dostat na konci července.

Za tímto návratem do fantasy světa plného krásně ilustrovaných antropomorfních zvířat stojí stejná autorská dvojice James A. Wilson a Clarissa A. Wilson (Divukraj, Flourish). Ilustrace si tentokrát vzala na starost Jacqui Davis (Vinohrad, Ex Libris nebo Rudý úsvit). Divukraj: Dálava určen pro 2–4 hráče od 10 let a na jednu herní partii si budete muset vyhradit 40–80 minut.

Zdroj: REXhry

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.