Dixit-Access-rada-her-prizpusobenych-hracum-s-kognitivnim-omezenim

Dixit Access+ zpřístupní skvělou párty hru osobám s kognitivním omezením

20. 6. 2024
Zdroj náhledu: Blackfire

Asmodee je jedním z největších, zřejmě i tím největším výrobcem deskových her na světě. Patří pod ně řada vývojářských studií a ono samo je součástí konglomerátu Embracer Group. Součást Asmodee je i naše vydavatelství Blackfire, které tak lokalizuje do češtiny většinu Asmodee titulů. Před dvěma lety Asmodee ohlásilo, že některé své nejpopulárnější hry upraví pro osoby s kognitivním omezením. Řadu těchto her nazvali Access+ a v současnosti se chystá nový přírůstek, vycházející z jedné z nejlepších párty her všech dob, Dixit. 

Dixit je abstraktní karetní hra s naprosto geniálním mechanismem. Jeden z hráčů v ní dá ostatním nápovědu, která je asociací má navést na jednu z karet v hráčově ruce. Ostatní se pak snaží protihráče zmást zahráním karty, která dané nápovědě co nejlépe odpovídá. Nápověda musí být právě tak lehká, aby ji uhodl alespoň jeden protihráč, zároveň ale dostatečně těžká, aby ji neuhodli všichni. 

Verze Access+ Dixit upravuje tak, aby bylo možné jej hrát už sólo nebo s až třemi dalšími kamarády. Karty stále obsahují nádherné nejednoznačné ilustrace, tentokrát se však hráči snaží vybrat kartu, která co nejlépe odpovídá slovu na kartě. Svůj výsledek porovnáte s protihráči nebo můžete použít předem připravené karty od tvůrců hry.

Hra trénuje vizuálně-prostorové vnímání, představivost a krátkodobou paměť. Především by však měla sloužit k rozvoji řeči a dialogu. Série Access+ je od Asmodee skvělým krokem a Dixit je pro ni velmi dobrou volbou. 

Zdroj: Blackfire

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.