Steam náhled

Společnost Valve čelí ve Velké Británii obvinění ze zneužívání dominantního postavení

16. 6. 2024
Zdroj náhledu: Valve

Společnost Valve má údajně zneužívat svého dominantního postavení a bránit jiným firmám ve vytvoření konkurenceschopného prostředí. Alespoň tedy s tímto tvrzením přišla právnická společnost Milberg London, která majitele platformy Steam  žaluje o 656 milionů liber, tedy v přepočtu o nějakých 19 miliard korun. Podle ní bylo totiž poškozeno přibližně 14 milionů hráčů ve Velké Británii, které Valve skrze svou politiku donutil nakupovat hry dráž a svými podmínkami znemožnil prodávat licenční klíče za nižší ceny.

Žaloba se má opírat celkem o tři body. Tím prvním je skutečnost, že Valve a jeho digitální obchod Steam nutí vývojáře a vydavatele do cenové rovnocennosti, která má za úkol znemožnit prodej her za nižší ceny u konkurence. Druhým bodem je zneužívání dominantního postavení, které společnosti Valve umožňuje účtování nadměrné marže za distribuci, a to až ve výši 30 %, což má dle Milberg London za následek přemrštěné ceny pro koncové spotřebitele. Žalující straně také vadí, že i dodatečný obsah ve formě různých rozšiřujících DLC lze většinou zakoupit jen skrze platformu Steam.

Nejedná se nicméně o jedinou žalobu, které herní obchod Steam čelí. V minulosti byl například Valve žalován o dva miliony dolarů za to, že znemožňoval aktivaci a fungování některých aktivačních klíčů zakoupených z jiných zemí, a to i v rámci EU, a byla uplatňována tzv. geoblokace. Tím se měl Valve mimo jiné dopustit narušení a fungování tzv. evropského hospodářského prostoru, potažmo evropského jednotného trhu.

Tagy:

Stanislav Hřiba

Hraní se věnuje asi 13 let. Jeho první hry byly Counter-Strike 1.6 a série Hitman. V současnosti hraje hlavně simulátory a závodní hry, ale neodolá občas taky nějaké střílečce nebo kvalitnímu RPG. Nemá rád strategie nebo kontroverzní hry s erotikou. Většinu času hraje na PC, občas zapne i nějakou exkluzivitu na Switchi. Přispíval by rád články a recenzemi právě se závodní či simulátorovou tematikou.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.