The Case of the Golden Idol - tajemný kult (úvod)

The Case of the Golden Idol – dvanáct smrtí

29. 12. 2023
 

Obujte se do bot detektiva z osmnáctého století a vyřešte řadu překvapivých úmrtí, jež spolu záhadně souvisí. Titul pochází od vývojářů z Color Gray Games a vydán je společností Playstack pro macOS a Windows. Jedná se o dobrodružnou logickou point-and-click adventuru. Tento titul byl nominován na BAFTA Games Awards jako debutová hra roku 2022.

Řekneme si společně něco málo o Color Gray Games. Tento vývojářský tým čítá prozatím pouze dva členy, jedná se o bratry z Lotyšska – Andrejse a Ernestse, kteří dva pracují v herním průmyslu bezmála deset let. Jejich prvním společným projektem je originální detektivní hra The Case of the Golden Idol. Ta má momentálně na Steamu dostupná ještě dvě rozšíření s názvem Golden Idol Mysteries: The Spider of Lanka a Golden Idol Mysteries: The Lemurian Vampire, obě DLC se pohybují cenově kolem šesti euro. Příští rok se také můžete těšit na připravovaný sequel, jenž ponese název The Rise of the Golden Idol.

Staň se Sherlockem, Poirotem nebo Nancy Drew

Pokud milujete hry s detektivní tematikou, jako jsou například série Sherlock Holmes, Nancy Drew nebo jednotlivé hry (Murdered: Soul Suspect, Return of Obra Dinn), či jste prostě jen fanoušci Hercula Poirota (Vražda v Orient Expresu), neměl by vám uniknout ani tento speciální titul. V něm musíte objasnit dvanáct podivných a krutých smrtí, odhalit viníka a vydedukovat jeho motiv. Sledujte stopy, zapojte své šedé buňky mozkové a odmaskujte skrytou pravdu a spojení mezi všemi obětmi.

V The Case of the Golden Idol řešíte záhadné vraždy a nehody, jež se odehrávají kolem Zlaté sošky napříč celým příběhem. Titul se může zdát být na první pohled náročnější, jelikož máte dostupných méně informací, než na které jste zvyklí z ostatních detektivních her. Když však rozluštíte záhadu, o to více vás to hřeje u srdíčka. Jakmile kliknete na případ, dostanete se na scénu, která zobrazuje právě probíhající vraždu či několik vteřin před ní nebo po ní. Samotná tato scéna je jen jakýmsi krátkým časovým úsekem v časové smyčce doplněným o animované postavy. Teď už jen sbírat slova a dedukovat různé možnosti.

Zapoj šedou kůru mozkovou

Určitě vás zajímá, jak titul vlastně funguje. Hra je rozdělena na čtyři kapitoly a epilog, jenž se otevírá jako bonus po dokončení všech předchozích kapitol. Jednotlivé kapitoly obsahují tři odlišné případy, v nichž máte možnost přepínat mezi prohledáváním (exploring) a přemýšlením (thinking). Díky tomu je možné si některé dokumenty, předměty či osoby znovu prohlédnout nebo přečíst. Hráč pak jednodušeji dosadí správná slova na místo.

The Case of the Golden Idol - 3 případy kapitoly 1

Ve hře The Case of the Golden Idol nejprve projdete celou situaci, kterou vidíte na scéně před sebou. Prohledáte osoby (obsah jejich kapes, dokumenty, mrtvolu) a poté jejich okolí, abyste zajistili všechny dostupné informace. Během tohoto procesu si označujete vyznačená slova, jež později využijete při přemýšlení. Počet, kolik slov musíte najít, vám určuje tabulka a číslo vpravo dole. Slova jsou rozdělena podle barev, aby to měl hráč aspoň trochu usnadněné.

Hnědá barva značí jména a příjmení osob. Ta vždy vyplňujete ve speciálním sloupečku s obrázky daných osob, jež se účastní případu. Další barvou je žlutá, ta povětšinou označuje názvy věcí a popisy (přídavná jména – mladý, hedvábný, ostrý a jiná). Poslední barvou je modrá, která určuje úmrtí a jaká zbraň byla při neštěstí či vraždě použita. Výhodou je, že si všechna slova můžete srovnat podle abecedy buďto od A–Z, či opačně od Z–A podle toho, jak to zrovna vám vyhovuje nejvíce.

The Case of the Golden Idol - objasnění případu 3

Něco za něco aneb i nápověda něco stojí

Může se stát, že občas budete ve hře The Case of the Golden Idol tápat. Nemusíte se však bát, že byste se zde zasekli na nějakou delší dobu. Hra vám totiž napoví, co a kolik vám toho chybí. Jednotlivé panely svítí buďto zeleně (vše vyřešeno), žlutě, pokud vám chybí jeden či dva výrazy nebo je máte špatně vložené (stačí je většinou prohodit), a červeně (příliš mnoho výrazů máte špatně vložených). V některých případech naleznete více postav či vodítek, jež vás dovedou ke správnému výsledku. Také zde naleznete jako u jiných point-and-click adventur ikonku s názvem „Hints“. Po kliknutí v klasické point-and-click adventuře dostanete nápovědu, ne však zde. Jakmile kliknete na tlačítko Hint, vyskočí na vás výzva a po jejím vyřešení dostanete nápovědu. V závěru vás tento postup akorát odradí od dalšího využívání této nápovědy.

The Case of the Golden Idol - výbuch

Skoro jako Mad Libs – z knihy do PC

Všechno funguje tak trochu jako Mad Libs, až na to, že se tu snažíte vyřešit vraždu. Jestliže ani v nejmenším netušíte, co je hra Mad Libs, v rychlosti vám to přiblížím. Jedná se o slovní hru s frázovými šablonami, kterou vytvořili Leonard Stern a Roger Price a zpracovali ji do knihy s názvem Mad Libs. Na každé stránce se nachází povídka a v ní mezery. Pod každou z nich se uvádí, co se má dosadit na ono prázdné místo – sloveso, místo, část těla a tak dále.

Hráč, jenž se ujímá role vypravěče příběhu, vyzve ostatní spoluhráče, aby po jednom přispěli slovem určeného typu pro každé prázdné místo, aniž by přitom prozradili kontext daného slova. Poté se celý příběh přečte nahlas. Výsledkem je většinou zábavná, surrealistická věta, která nabývá někdy až nesmyslného tónu. Ve Spojených státech se tato hra stala velmi populární a od prvního vydání v roce 1958 se prodalo více než sto deset milionů kopií těchto knih.

Pixelové zpracování i dramatický soundtrack

Hra The Case of the Golden Idol nám nabízí vše, od skvělého pixelového zpracování ze staré školy až po dramatický soundtrack. I když se jednotlivé písně nachází ve smyčce, stejně si je rádi poslechnete znovu a znovu. Vše tak navozuje tu správnou atmosféru detektivních seriálů během vašeho pátrání po pravdě o zlatém idolu.

Pokud jste někdy hráli hru Return of Obra Dinn, jako já, jistě si užijete také tento titul. Využijete zde naplno své detektivní myšlení při hledání i těch nejmenších stop a různých spojení mezi osobami. Namáhání šedé kůry mozkové je prostě zábava. Vývojáři z Color Grey Games odvedli opravdu dobrou práci. The Case of the Golden Idol je zajímavá a zábavná hra s překvapivým příběhem, kterou rozhodně doporučuji fandům detektivního žánru.

Klady
  • dramatický soundtrack spojený s pixel artem staré školy
  • překvapivý příběh kolem zlatého idolu
  • když vyřešíte další případ, máte ze sebe dobrý pocit
  • nedávají nápovědu jen tak za nic
  • pokud vám základní hra nestačila, nabízí dvě DLC
Zápory
  • hra je relativně krátkou záležitostí, zabere čtyři až šest hodin
  • nepoměr hrací doby a ceny (kolem 18 euro)
Platforma PC
  • Datum vydání 13.10.2022
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Audio

    Příběh

    Hratelnost

    Cena/Výkon

    Obtížnost

    Petra Svobodová

    Ke hraní se dostala jako malá, když s tatínkem hráli na TV konzoli Maria a tanky. Na střední začala hrát s nejlepší kamarádkou wowko a už u hraní zůstala. Nejoblíbenější herní sérií je Dragon Age (dohraná snad milionkrát). Převážně hraje hororovky a příběhové hry. Ráda si přečte dobrou knihu, sleduje horory a miluje kávu.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.