Farshore – logiáš

Mysleli jste, že už máte vše pro Divukraj? Přichází Farshore

23. 10. 2023
Zdroj náhledu: tabletoptycoon

Divukraj je desková hra s nádherným vizuálem a velkým počtem rozšíření, kterou do češtiny lokalizuje vydavatelství REXhry. Hra, která krásně spojuje mechanismy umisťování pracovníků (neboli worker placement) a engine buildingu, tedy vykládání karet s různými kombinačními efekty. Divukraj je velmi oblíbený mimo jiné i proto, že jeho pravidla zvládnou občasní hráči, kteří hledají něco trochu složitějšího, ale zároveň dokáže hezky potrápit také hráče zkušené, obzvlášť pokud k základní hře přidají i nějaké to rozšíření. Nebo třeba pět.

Není tomu tak dávno, co probíhala crowdfundingová kampaň na masivní sběratelskou edici Divukraje. Ti, co byli smutní, že jejich oblíbená hra se již nebude dále rozšiřovat, se však mohli radovat díky letošnímu překvapivému vydání samostatně hratelné hry ze světa Divukraje, nazvané Everdell Farshore.

Zdroj:tabletoptycoon

Everdell Farshore je určen pro 1–4 hráče od 10 let s herní dobou jedné partie 40–80 minut. Stojí za ní opět autorská dvojice James A. Wilson a Clarissa A. Wilson (Divukraj, Mláďata z Divukraje nebo Flourish). Vizuální styl tentokrát nedostal na starost úžasný Andrew Bosley, místo něj na hře pracovala ilustrátorka Jacqui Davis. Nutno říct, že dle dostupných fotografií se jí povedlo krásně zachovat poetiku, která k Divukraji nalákala tolik fanoušků, přesto je její styl dostatečně svébytný pro snadné odlišení her. Nejde také o žádnou začátečnici v oboru, její ilustrace je možné nalézt například ve hrách Vinohrad, Ex Libris nebo Rudý úsvit.

Ačkoliv Everdell Farshore sdílí základní herní mechaniky s Divukrajem, lze v něm nalézt i řadu novinek. Ve hře se budete vydávat na oceánské výpravy, které vám přináší nový způsob zisku bodů i jednorázové schopnosti ve formě objevených truhlic s pokladem. Budete se také muset snažit zabírat a řetězit mapy objevených území, které vám na konci hry mohou přinést opravdu hodně bodů.

Zní to skvěle, jedinou vadou na kráse je cena, která se u Everdell Farshore dostává nad hranici 2000 Kč. Uvidíme jak budou recenze deskové hry vypadat. REXhrám se však podařilo domluvit vydání verze, která místo krásných miniaturních surovin bude obsahovat suroviny kartonové. Obzvlášť pokud se jim podaří domluvit samostatný box s vylepšenými komponenty pro sběratele.

Zdroj:  REXher, BoardGameGeek

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.