Zinga náhled

ZINGA – cinknuté kostky

5. 10. 2023
 

U deskových her lze strávit nejeden zábavný večer, například nad vymýšlením strategií, rozdělováním území a pleněním protihráčova bohatství, nebo se můžete zasmát a pobavit. Přesně do poslední kategorie spadá ZINGA, kterou nám umožnilo si zahrát vydavatelství Blackfire. Jedná se o společenskou party hru, která dokáže udělat nejeden večer příjemným. Pravidla jsou založená na velmi jednoduchých principech. Stačí to však k tomu, abychom se skutečně zabavili na několik večerů? To zjistíte v recenzi deskové hry.

Zazvoň pro vítězství

Když rozbalíte krabici a odhalíte obsah, najdete tu několik komponentů. V krabici se nachází:

  • 6 kostek různých barev
  • 1 figurka
  • 4 tužky
  • zvonek
  • 4 variace herních sešitů
  • pravidla ve dvou jazycích
Zinga-hraci-kostky

A o co ve hře vlastně jde? ZINGA má několik pravidel. V podstatě to nejdůležitější ale je, že ve svém herním sešitě musíte mít zaškrtaná všechna políčka svisle, vodorovně nebo úhlopříčně. První hráč, který najde odpovídající číslo na kostkách i ve svém sešitu, zacinká a zvolá číslo a barvu, kterou si může poté zaškrtnout. Jedná se tedy o kombinace her bingo a cink. Začátek každého kola je odstartován hodem všech kostek najednou. V hodu se střídají všichni hráči, kteří se zapojují.

Hráči musí být minimálně dva a maximálně čtyři. Jakmile hodí všemi barevnými kostkami, zahřívání mozkových synapsí teprve začíná. Kostek je sice šest, ale na vašem herním sešitu máte pouze pět barev a zároveň čísla, jako je 12 nebo 8, která jednou kostkou nehodíte. To znamená, že číslo na přespočetné barvě, v tomto případě bílé, se přičítá ke všem hozeným číslům na ostatních hracích kostkách. Má to však ještě jeden háček, a to, že hráč, který právě hodil kostkami, nemusí s bílou počítat, tudíž může být ve vyhledávání rychlejší. Zároveň si se zvyšujícím počtem čísel zvyšuje práci v hledání té správné kombinace. Hra má ještě několik dalších pravidel, která rozebereme později. Prozradím vám ještě jednu věc, a to, že ve hře můžete taktizovat, ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát.

Sčítej, hledej, zvoň a křič!

ZINGA vás tedy postaví před několik úkolů, jež musíte splnit, abyste vyhráli. Není to nic složitého a každý tah je otázkou několika vteřin. Pokud se však bojíte, že hlavním smyslem je rychlé sčítání, jste na omylu, jelikož musíte sečíst ta správná čísla, která máte v sešitě. Těch je několik variací, a tak se může stát, že vy hledáte červenou šestku, zatímco váš protihráč shání žlutou devítku.

Jednu věc mají všechny sešity společnou, a to je modrá devítka, která se nachází uprostřed plánku. Pokud si ji zaškrtnete, získáváte figurku, kterou můžete zablokovat zaškrtání políčka soupeře, což může být velmi užitečné. Pokud tedy rádi taktizujete a vyhráváte, existuje zde možnost zaměřit se právě na onu modrou devítku nebo zaškrtávat čísla na jedné barvě. Také můžete hrát zcela nahodile a doufat, že číslo na kostce a barva, kterou jste si vybrali, bude právě ve vašem sešitě, a ne v protihráčově. Způsobů, jakými hrát, je nespočet a věříme, že každý si najde svůj styl.

Umění s čísly

Pokud jste tak impulzivní jako já, občas se stane, že se přepočítáte a uděláte v jednoduchém součtu chybu. Pokud se tak stane, zaškrtnete si červené políčko a po třetí chybě vypadáváte ze hry. Rychlost proto není nejdůležitějším faktorem, musíte být také přesní. Avšak nezapomeňte si pospíšit, jelikož bystrá mysl vašich spoluhráčů vás často předběhne. Osobně se mi taktika rychlého nasazení až tak moc nevyplatila a několikrát jsem byla kvůli své zbrklosti vyřazena ze hry. Ovšem pár připsaných vítězství na mém konto mě nedonutilo tuto taktiku opustit, obzvlášť poté, co chybovali i ostatní protihráči. ZINGA zkrátka chyby neodpouští a vy si tak musíte dávat pozor na každé cinknutí, aby vaše odpověď byla okamžitá a hlavně správná.

Zinga obsah krabice
Zinga blog

Nejeden večer zábavy

Upřímně musím říct, že mi desková hra nabídla více zábavy, než se na první pohled mohlo zdát. Kromě postřehu a počtů samozřejmě nemůžeme ze hry vyloučit kamaráda náhodu, a proto bylo hraní taková zábava. Zkrátka nikdy nemůžete předvídat, jak hodíte kostkami a zda čísla na nich odpovídají těm ve vašem sešitě. Nicméně nás během hraní zaujaly i další věci, jako například když na všech kostkách padlo číslo šest. Tehdy bylo opravdu těžké se soustředit a hrát. Nicméně o tom ZINGA právě je. Hodí se i k večernímu posezení s přáteli, pokud si chcete užít trochu příjemně stráveného času. Alespoň nám se to tak podařilo.

Hře však musím vytknout jednu věc ohledně vizuální stránky, a to je barva kostek. Jedna z šesti je totiž oranžová, což často způsobuje, že je dost těžké se na ni soustředit. To ale může být i autorským záměrem, aby výhra nebyla tak snadná. Každopádně více zaujala vždy jedna konkrétní barva, většinou modrá, a zbytek hry se nesl v duchu zaškrtávání pouze této barvy. Zvonek vydává kvalitní a hlasitý zvuk, obávám se ale, že pokud na něj příliš zacinkáte, mohla by se jeho plastová podstava rozbít. Dále zde máme jen omezený počet zapisovacích sešitů, které jsou dělané z papíru. Jsou sice oboustranné a stopy po tužkách se dají vygumovat, stejně však po hře vyhodíte do koše nějaký ten papír, což není zrovna ekologické. Zde by mohly problém řešit laminované sešity a mazací fix. I tak je to minimum odpadu oproti některým jiným deskovým hrám, avšak pokud vám sešity dojdou, musíte se nejspíš uchýlit k vlastní výrobě.

ZINGA je společenská party hra, která nabízí zábavně strávené večery s vašimi blízkými. Během počítání a zaškrtávání se rozhodně pobavíte a procvičíte si základní matematiku. Grafický design pravidel v komiksovém formátu a celkově barevný koncept dodává ještě veselosti navíc. Extra požitek zde sice chybí, ale na běžnou zábavu hra bohatě stačí. Nemusí být přece vždy všechno přehnané. Chybí mi zde sice vyšší úspornost produktu, avšak celkový dojem je velmi dobrý, a pokud chcete zkusit novou zábavnou hru, rozhodně mohu doporučit.


Klady
  • barevný a veselý design
  • kombinace schopností
  • pravidla upravená i pro strategii
Zápory
  • nedořešené sešity
  • levné součástky
Infobox
  • Autoři Dennis Harmsen, Esmée Spaargaren
  • Vydavatel Blackfire
0.0

Doporučujeme

Anežka Ebrová

Anežka je hráčka již od dětských let. Její vášeň propukla již na základní škole díky školním počítačům, kde ztrácela pojem o časoprostoru. Mezi její první herní lásky patří série Half-Life. No a jak se říká, stará láska nerezaví. Hry od Valve prostě zbožňuje stejně jako střílečky a skákačky. Mezi její další koníčky patří hlavně sport, cestování, knihy a deskovky. Avšak její láskou zůstávají vždy hry, stejně jako pivo - tanková Plzeň 12° středně vychlazená.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.