Arena Renovation - náhled

Arena Renovation – opravujeme a renovujeme… už zase

8. 10. 2023
Zdroj náhledu: igdb.com

Asi se nedá nějak přesněji určit, kolik renovátorů a různých mechanic simulatorů koluje herním trhem a co vlastně všechno už můžeme opravovat. Jsou jich pravděpodobně desítky, ne-li dokonce stovky, většinou však s jedním a tím samým cílem – opravit tu a tamtu věc. Pokud jste hledali v žánru simulátorů opravdu nějakého velikána, bude to právě tento typ her, který dříve byl, a možná stále je, poměrně zajímavý a v mnoha ohledech revoluční. Jen si vzpomeňme na sérii Car Mechanic Simulator, jež se stále těší velké popularitě, a to i po několika letech. Jak už to tak ale bývá, na úspěchu se lehce přiživuje, kromě série Car Mechanic Simulatoru tu máme mnoho více či méně povedených kopií a v dnešní době už lze kromě aut opravovat i tanky, lodě, či dokonce monster trucky a další. Jenže jak to také bývá, všeho moc škodí. Stejný boom zažívá i další typ simulátoru, který s opravováním úzce souvisí. Jsou to tzv. renovátory, v nichž se většinou pustíme do oprav a zvelebování nějakého typu objektu. V naší redakci už jsme se o pár takových zmiňovali a nějaké, například Hotel Renovator nebo House Flipper, dokonce i recenzovali.

Jenže lze tento typ her neustále vydávat a je vůbec reálné, aby stále ta samá hratelnost dokola bavila? Asi by nebyl úplně problém s nějakým renovátorským simulátorem, ostatně proč ne. Problém je nicméně ten, že většina těchto simulátorů je jedna ku jedné prakticky stejná a kromě zaměření na určitou oblast se v ničem příliš neliší. Mnohdy jim chybí i nějaké detailnější a realistické prvky, čemuž se také nelze divit, když většina z nich se cenově pohybuje do 20 euro. Asi nelze čekat nějaký zázrak, že jo. A to je právě to největší kouzlo a zároveň i problém celého tohoto kolosu. Podobně na tom bude také dnes recenzovaný Arena Renovation, v němž budete za cenu 12,49 euro opravovat sportovní areály a dodávat jim lesk. Může to být zábava, a zpočátku i je, ovšem jak při bližším zkoumání zjistíte, je to jen další renovátor, jaký tu byl už několikrát předtím… bohužel.

Zbavit se starého, opravit a koupit nové

Může se dost reálně stát, že úvod výše bude nakonec delší nežli samotná recenze, jelikož ať chceme, nebo ne, musíme být v tomto případě k sobě hodně upřímní. Arena Renovation toho po obsahové stránce bohužel příliš nenabízí, a pokud čekáte nějaký realistický a obsáhlý simulátor, budete zklamáni. Celá náplň hry je v podstatě jen o třech krocích. Jako první se pustíte do úklidu, čištění a bourání starých věcí pomocí různých nástrojů, posléze následuje zvelebení díla, jež většinou spočívá v nahazování nové omítky, vymalování, pokládce nové dlažby a různých dalších úpravách s tím souvisejících. Jako poslední, třetí krok je pak nákup nových věcí v e-shopu a vybavování sportovního areálu.

Každá část je v Arena Renovation od sebe statisticky oddělena zvlášť, což znamená, že pro kompletní dokončení dané úrovně musíte mít jednotlivé části splněny ze 100 %. K tomu vám většinou dopomohou tři posuvníky, které zobrazují, z kolika procent máte každý krok hotov. Rozhodně oceňuji, že jednotlivé kroky neboli části není nikterak nutné dělat postupně a můžete mezi nimi libovolně kombinovat. Pokud se tedy například rozhodnete, že každou místnost ve sportovním areálu uklidíte, opravíte a vybavíte novými věcmi najednou, a až pak se vrhnete na ty další, můžete. Arena Renovation vám v tomto nechává volné ruce a je to na jednu stranu i dobře. Alespoň tak budete mít větší jistotu, že každou místnost máte opravenou a vybavenou přesně tak, jak chcete a jak má být. Nic vám ale na druhou stranu nebrání se pouštět také do nějaké té kompletky a vzít si na paškál naráz i celý sportovní areál. Já osobně jsem preferoval tu druhou variantu, tedy nejdříve celý areál zbavit nepořádku, posléze opravit a až pak kompletně vybavit. Tento způsob mi osobně přišel lepší a tak nějak plynulejší. Ale samozřejmě je to o preferencích každého z nás. Bohužel, ať už si zvolíte jakýkoliv způsob renovace, žádný z nich vás nedokáže zbavit pocitu, že Arena Simulator nejen nenabízí nějakou převratnou hratelnost a je dosti chudý na obsah, ale trpí i některými zásadními nedostatky a detaily, které byste už ani u hry za 12,50 euro v roce 2023 prostě a jednoduše nečekali. A to je i ten největší problém, který se hrou já osobně mám.

Zdroj: PlayWay

Za takové nářadí by se nemusel stydět ani Harry Potter nebo David Copperfield

Jak už jsme v úvodu zmínili, pokud od Arena Renovator čekáte nějaké realistické, nedej bože inovativní zpracování, budete zklamáni. Jedná se jen o další obyčejnou renovátorskou hru, jako je spousta dalších, možná ani to ne. Jedním z negativních prvků je zároveň i ten nejdůležitější, a tím je hratelnost. Většinu úkonů zde provedete pouhým stisknutím myši, což by nemusel být až takový problém, kdyby Arena Renovation obsahoval alespoň některé detaily. Jako příklad si můžeme vzít třeba malování štětcem. Postup při malování je totiž takový, že si v nabídce nástrojů si vyberete štětec, klávesou P si zvolíte barvu nátěru a už jen jako šílenec klikáte myší, dokud nevymalujete všechny stěny, které chcete. Zajímavé na tom je, že váš štětec nikdy nezaschne, a ani není potřeba jej nikde namáčet, že by magie? Totéž lze říci také o ostatních nástrojích. Voda v tlakovém čističi vám nikdy nedojde. Rozbíjení věci kladivem vám automaticky uklidí i všechen nepořádek, a když už nějaký ten binec, který mimochodem s rozbíjením věcí nijak nesouvisí, sbírat musíte, dáváte jej do jednoho jediného pytle, kam se vleze úplně všechno. Magická kouzla se vývojářům rozhodně upřít nedají a za takové kouzelné nářadí by se nemusel stydět ani Harry Potter nebo David Copperfield. Ironicky myšleno, samozřejmě.

Vše se tak točí jen kolem neustálého klikání myši, které vás bude bavit asi tak hodinu, možná dvě. Já osobně jsem u Arena Renovation strávil něco přes pět hodin čistého herního času. Na víc jsem už prostě a jednoduše neměl nervy. Hlavně že se nezapomnělo na český překlad, který zbůhdarma někdo přeložil jen v překladači bez nějakých úprav, a tudíž některá přeložená slova zní až dosti komicky. Načtení uložené pozice je například přeloženo jako „zatížení“ a konec hry jako „výstup“. Nevím, asi by bylo dobré tento překlad vynechat, pokud nikdo nemá v plánu dělat nějaké alespoň základní korekce. Můžeme sice polemizovat, že po hratelnostní a celkové stránce se Arena Renovation nachází v předběžném přístupu, avšak osobně moc nečekám, že se do finálního vydání dočkáme nějakých dramatických změn.

Zdroj: PlayWay

Vizuální stránka hry na svou cenu neurazí

Naopak v čem Arena Renovation alespoň trochu boduje, je vizuální zpracování, které bych se v dané cenovce nebal označit i za mírně nadprůměrné. Samozřejmě, asi by bylo naivní si myslet, že titul bude krásou vyčnívat, avšak za podobný vizuál by se mnohdy nemusely stydět ani mnohem dražší hry. Zpracování většiny sportovních areálů, včetně všelijakých detailů, je opravdu na dobré úrovni, a pokud už Arena Renovation neumí nabídnout zajímavou hratelnost, dokáže se alespoň trošku zvednout ve vizuálním zpracování, ačkoliv nevím, jestli to je dostatečná kompenzace za nicotnou hratelnost.

Po technické stránce by však titul ještě potřeboval malinko doladit. Občas se mi stávalo, že snímkovací frekvence nebyla úplně plynulá a titul se potýkal s menšími propady. Nejednalo se sice o nic velkého, ale ani o nic, co by se dalo přehlédnout. Tím jsme se dostali na závěr dnešní recenze a nyní nezbývá už nic jiného než si Arena Renovation zhodnotit a udělit mu konečnou známku.

Zdroj: PlayWay

Pokud hledáte nějakou oddychovku, kterou si jednou za čas pustíte na hodinku po těžké a úmorné práci, je Arena Renovation svou primitivní hratelností a cenou asi obstojnou volbou. Jestli si však myslíte, že za cenu 12,50 euro dostanete na stůl nějaký realistický simulátor plný detailů, který vás zabaví na dlouhé hodiny, jste na velkém omylu. Arena Renovation toho po obsahové stránce příliš nenabízí a díky zmíněné primitivní hratelnosti se po pár hodinách omrzí. Ale co taky čekat za ty peníze. Šest bodů z deseti.

Klady
  • po namáhavé práci asi skvělá oddechovka
  • velké množství věcí, kterými můžete vybavit opravené místnosti
  • v této kategorii dobrá vizuální stránka
  • cena
Zápory
  • absolutně primitivní a nezáživná hratelnost bez větších detailů
  • technická stránka hry občas hapruje
  • po hodině, maximálně dvou, se omrzí
Platforma PC
  • Datum vydání 19.01.2024
  • 0.0

    Doporučujeme

    Stanislav Hřiba

    Hraní se věnuje asi 13 let. Jeho první hry byly Counter-Strike 1.6 a série Hitman. V současnosti hraje hlavně simulátory a závodní hry, ale neodolá občas taky nějaké střílečce nebo kvalitnímu RPG. Nemá rád strategie nebo kontroverzní hry s erotikou. Většinu času hraje na PC, občas zapne i nějakou exkluzivitu na Switchi. Přispíval by rád články a recenzemi právě se závodní či simulátorovou tematikou.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.