Spider-Man Across the Spider-Verse – úvodka

Spider-Man: Napříč paralelními světy byl zakázán ve Spojených arabských emirátech

19. 6. 2023
Zdroj náhledu: Sony Pictures

Celovečerní animák Spider-Man: Napříč paralelními světy sice sklízí komerční úspěch a ovace kritiků v řadě různých zemí, ale fanoušci ze Spojených arabských emirátů se jej po předchozím odložení lokální premiéry nakonec nedočkají vůbec. Tamní Úřad pro regulaci médií totiž uvedení filmu do kin neschválil a podle magazínu Variety jsou jedním z důvodů záběry z pokoje Gwen Stacy, v němž je na zdi vyvěšena vlajka transgender hrdosti s nápisem „Protect Trans Kids“ (Ochraňujte transgender děti).

Lze očekávat, že podobný osud bude film brzy následovat i v jiných zemích Blízkého východu a severní Afriky. Zejména státy v oblasti Perského zálivu ostatně mají podobně nastavený systém cenzury jako právě Spojené arabské emiráty.

Ty jsou přitom zejména v poslední dekádě významným sponzorem kinematografie i jiných kulturních odvětví jak v arabském světě, tak mimo něj. Důležitého partnera představují například pro filmaře z Indie, spolupracují však také s těmi americkými, čínskými či pákistánskými. Společensky velmi konzervativní země také v posledních letech prochází částečnou kulturní liberalizací a státní Úřad pro regulaci médií dokonce před rokem oznámil, že upouští od dříve běžné praxe, kdy byly ze zahraničních filmů vystříhávány celé scény.

Tematika LGBT osob však ve Spojených arabských emirátech zůstává nadále společensky i politicky citlivou a je spojená s množstvím striktních represí. K výhradám náboženského charakteru se ve Spojených arabských emirátech a jiných zemích Perského zálivu přidávají pevně zakořeněné společenské předsudky a přesvědčení, že propagace práv LGBT osob není ani tak lidskoprávní agendou, jako projevem kulturního imperialismu přehnaně prostopášného Západu. Homosexuální jednání je v zemi kriminalizováno, LGBT a materiály na internetu podléhají cenzuře. Diskuze o neheterosexuálních identitách na školách je rovnou přísně zakázána. Na rozdíl například od Íránu Spojené arabské emiráty neuznávají ani právo na úřední změnu pohlaví a transgender turisté tak v minulosti opakovaně čelili policejní šikaně.

Fanouškovské reakce přitom ukazují, že kromě zmíněného záběru s vlajkou Spider-Man: Napříč paralelními světy obsahuje taktéž motivy, s nimiž se transgender osoby snadno ztotožňují. Podobně jako třeba filmová série o X-Menech si tak nový Spider-Man získává zvláštní přízeň právě mezi LGBT lidmi.

Miroslav Libicher

S videohrami má zkušenosti už více než čtvrt století. Začínal u klasik pro DOS a arkádových automatů na poutích. Ačkoli se dlouho vyhýbal konzolím, preferuje spíše akčnější druhy her a příliš si nerozumí s multiplayerovými a kompetitivními tituly. Zajímá ho herní historie v různých světových regionech. Na hry přitom nahlíží především jako na kulturní artefakty, jejichž hlavním cílem je poskytovat hráčům nové zkušenosti a vyvolávat emoce.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.